Izvor: BSC happy portal
20.09.2023 u 18:58
0

(UŽIVO) PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRAĆA IZ NJUJORKA: „Intenzivno vodimo razgovore sa međunarodnim predstavnicima za KiM“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od prekjuče, boravi u Americi, gde učestvuje na 78. zasedanju Generalne skupštine UN.

PRETIO SMRĆU PREDSEDNIKU VUČIĆU: Hapšenje u centru Beograda!

Predsednik Vučić obraća se uživo iz Njujorka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od prekjuče, boravi u Americi, gde učestvuje na 78. zasedanju Generalne skupštine UN.

– Intenzivno vodimo razgovore sa međunarodnim predstavnicima za KiM. Preduzimamo sve što je u našoj moći. Dobro znamo šta nam je posao i kakav nam je posao zaštita interesa našeg naroda. Pozivam sve da reaguju, da urade sve što je u njihovoj moći da Srbi mogu da opstanu na prostoru KiM. Ja sam o tome obavestio, o svemu što se zbiva i španskog premijera, inače iskrenog i velikog prijatelja Srbije. Razgovarao sam ponovo i sa Šarlom Mišelom i sa mnogim predstavnicima EU. Nadam se da će dobro razumeti naše poruke – rekao je Vučić.

O sazivanju hitne sednice UN rekao je da će tražiti sazivanje.

– Sagledavamo sve mogućnosti, svakako ćemo tražiti, videćemo koji će dan biti sednica, pa čak i da neće da nam dozvole, neko mora da nam objasni, jer smo siti te dvostrane krivice. Očigledno je ko je ovde kriv, jasno je to i onima koji podržavaju takvo ponašanje Kurtija, više ne mogu da se kriju iza toga. Razgovarao sam i sa Vučevićem i Mojsilovićem.

– Kao politički veteran, kao neko ko će najverovatnije biti najduže na vlasti, želim da ostavim svoj pečat. Biće u 5 sati popodne po srpskom vremenu, a govoriću činjenice, istinu i verujem da se mnogima neće dopasti – rekao je Vučić.

– Nisam siguran da će bilo kome da se svidi. Svi se pozivaju na principe, a vi to koristite u skladu sa svojim potrebama. A da mi danas govorite kako je teritorijalni integritet i suverenitet jedne zemlje najvažniji, a nemate principe kada se ruši teritorijalni integritet Srbije. Samo mi tražimo da kako se poštuje u Ukrajini, da se poštuje i kod nas, a to je teritorijalni integritet Republike Srbije. Biće interesantno, ja sam uzeo i izvadio od prethodna dva dana sve što su govorili, od predsednika Bajdena koji je imao veoma dobar govor, usaglasio bih se s njim, samo da nije imao drugu praksu kada je reč o Srbiji.

– Hoće li za nas biti kasno ili ne to je već drugo pitanje, a možete da vidite da i oni sa zapada i oni sa istoka, dižu glavu i počinju međusobno da se ujedinjuju i da traže svoje mesto pod suncem. To je jedan bespovratni proces. Kako da ekonomija ide napred, da ljudi žive bolje.

– Mnogi hoće da svoje resurse koriste za bogatstvo svojih ljudi, to ne možete da zaustavite. Srbija je upravo zajedno i sa tm zeljama, ali želi da sarađuje sa svma. Samo tražimo da nam se obraćate sa poštovanjem, da nam ne vređate inteligenciju. Da nam ne govorite o jednim principima za Ukrajinu, a potpuno drugačijim za Srbiju. Kada smo krivi, recite „krivi ste“, ali kada nismo nemojte da govorite da jesmo. Nemam problem sa tim koliko će neko tekstova da plati protiv mene, ili priloga da objavi. To je jedna borba iz koje oni ne mogu da izađu kao pobednici. Borba će biti duga, ne laka, ali sam siguran da će slobodarski svet da pobedi.

– Interesantno je kako drugačije zaključke izvlače Hrvati i desničari u Srbiji. Morate da imate u vidu da Srbija nije član niti ODBK, niti NATO. Mi ne pripadamo ni jednom vojnom paktu, mi smo vojno neutralni, dok Jermenija nije bila neutralna, pripada ruskoj vojnoj formaciji. Neću da ulazim u jermensku poziciju koja je svakako teška, to je nama prijateljski narod.

– Što se nas tiče, mi imamo pravo da to radimo sa kim hoćemo i je naša stvar, jer smo mi vojno neutralni. Neće nam određivati ni Nemci ni Amerikanci ni niko sa kim ćemo mi vežbe da imamo, i sa kim ćemo sarađivati. Mi možemo da se oslonimo samo na sebe. Neki će reći „pa jeste, Rusi su nas napustili“, što jeste tačno i ni dan-danas ne znamo zašto su napustili KiM i zašto smo u tom trenutku ostavljeni sami, ali neće da čuju argument da nas Rusi nisu bombardovali – rekao je predsednik.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija jeste mala, da se trudi da sarađuje sa svima, dodaje da kada je računanje na nekoga u pitanju, da ćemo uvek moći da računamo isključivo samo na sebe.

– Zato nam je potrebna jaka vojska, jaka ekonomija i mislim da to radimo. Naša vojska je mnogo jača, a biće još jača. Ulažemo mnogo i nastavićemo da ulažemo i da kupujemo. Mnogo očekujem od posete Republici Kini, za koju smatram da će biti jedna od najvažnijih poseta u istoriji Srbije u poslednjih 30 godina – rekao je Vučić i rekao da se ta poseta očekuje oko 16,, 17. oktobra.

Vučić je rekao da se ne plaši izbora već situacije na Kosovu i Metohiji. Dodaje da su za njega svetinja i Gračanica i Dečani, kao i Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška.

– Mi smo sada potpuno posvećeni onome što se zbiva na KiM i poseti NRK i to iz mnogo razloga. Treba da vidimo na koga i do koje mere možemo da računamo. Ovo već postaje takav bezobrazluk što Kurti radi a da niko ne reaguje – rekao je predsednik.

Kako kaže, oseća se miris slobode u svetu, snažnije neko ikada, iako ne mogu da kažem da nam je pred vratima, ali vidim kako slobodarska ideja dobija sve više poklonika u celom svetu.

Tokom boravka u Njujorku, predsednik Vučić se sastaje sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, predsednikom Švajcarske Konfederacije Alanom Berseom, predsednikom Republike Koreje Jun Sok-jolom, predsednikom Republike Surinam Čandrikapersadom Santohijem, potpredsednikom Evropske komisije Marošem Ševčovičem, kao i mnogobrojnim zvaničnicima zemalja učesnica na zasedanju Generalne skupštine.

Predsednik prisustvuje i prijemu koji za učesnike Generalne skupštine priređuje kancelar kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc. Program učešća predsednika Vučića obuhvata i odvojen susret sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, kao i neformalni ručak za lidere Zapadnog Balkana na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednika Evropske komisije Žozepa Borelja.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratiće se učesnicima 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u četvrtak, 21. septembra 2023. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter