Izvor: Tanjug
08.03.2023 u 16:17
0

ŽIOFRE I AMBASADORKA ŠVEDSKE U ČAČKU O INVESTICIJAMA: EU i Vlada Švedske uložile pet miliona evra nepovratnih sredstava

Šef delegacije Evropske Unije u Srbiji Emanuel Žiofre i ambasadorka Švedske Anika Ben David razgovarali su danas sa rukovodstvom Čačka o investicijama, nakon čega su obišli kompaniju „Litopapir“, koja je jedna od direktnih švedskih investicija u Srbiji i koja broji preko 300 zaposlenih.

Žiofre je tom prilikom rekao da kompanija „Litopapir“ predstavlja predstavlja dobar primer odnosa Srbije i Evropske unije i da je to dobar primer kompanije iz Švedske koja je odlučila da investira u Srbiju.

Milanka i Bogoljub Karić povodom Međunarodnog dana žena: „Žena je snaga Srbije!“

-Do sada su švedske kompanije u Srbiju uložile 19 milijardi evra. Važan segment je činjenica da se izvozi prevashodno na tržište EU koja je najvažniji trgovinski partner Srbije u proteklih deset godina, a Srbija je povećala svoj izvoz u zemlje EU pet puta. Treći bitan momenat tiče se ekoloških politika- rekao je Žiofre.

Prilikom prve posete Čačku Žiofre je rekao da EU i taj grad imaju imaju veliku istoriju saradnje pogotovu u oblasti socijalnog stanovanja, pomoć interno raseljenim licima i projekat koji se tiče Naučno – tehnološkog parka.

Ambasadorka Ben David je rekla da Švedska ima veoma jako partnerstvo sa gradom Čačkom.

-Švedska je kao članica Evropske unije finansirala i pripremu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Dakle, EU bi sa Vladom Srbije uskoro trebala da pokrene taj projekat, a isto tako mi podržavamo sve najbolje prakse u oblasti životne sredine, naročito kada je u pitanju recikliranje i upravljanje otpadom -rekla je Ben David.

Kako kaže, jako joj je drago što je videla da se u ovoj kompaniji koristi najnovija tehnologija, da sirovine dolaze iz Švedske i Finske.

Ministarka Irena Vujović obeležila Međunarodni dan žena susretom sa „zelenom preduzetnicom” Marinom Cvijanović: „Sve više žena ima stvaralačku energiju“

-To je sve dokaz da postoji jako partnerstvo Srbije i EU, jer EU jeste največi partner i donator Srbije lai je i Švedska najveći parnter Srbije kada je u pitanju reforma životne sredine- rekla je Ben David.

Nakon „Litopapira“ ambasadori će obići i distributivni centar „Moravski market“, koji okuplja više od 20 lokalnih proizvođača, malih i srednjih preduzeća.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je nakon sastanka sa ambasadorima da su EU i Vlada Švedske uložile pet miliona evra nepovratnih sredstava u Čačak kroz različite projekte.

-Imamo još uvek sjajnu saradanju sa Švedskom razvojnom agencijom koja je investirala u naš grad oko dva miliona evra. U okviru projekta ‘Ne ostavaljajući nikoga iza sebe’ u narednih mesec dana treba da podelimo 12 ključeva za stanove osobama koje su izašle iz hraniteljskih porodica, ženama žrtvama nasilja kao i manjinskim grupama -rekao je Todorović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter