Izvor: Happy BSC
08.05.2022 u 11:54
0

ZLOČINAC IZ NATO KOJI JE BOMBARDOVAO SRBIJU SRAMOTNO UCENIO VUČIĆA! Ima 6 nedelja da se ODLUČI, moraće da izabere

Džejmi Šej, bivši portparol NATO-a, koji je bio zaštitno lice Alijanse tokom sukoba u Bosni i na Kosovu dao je intervju hrvatskom Index-u u kojem je govorio o ratu u Ukrajini, Vladimiru Putinu, NATO-u ali i imao poruke za političare na Balkanu.

Veteran službenik NATO Šej (68) je gostujući profesor strategije i bezbednosti na Univerzitetu Ekseter te analitičar briselskog tink-tenka Friends of Europe.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Za Index.hr je pričao i o evrointegracijama Zapadnog Balkana.

PUTINA ĆE STRELJATI! NEĆE ŽIV STIĆI DO HAGA! CRNA GORA I KOSOVO SU NEZAVISNE ZEMLJE I NISU SRBIJA! Čanak izgovorio Mariću teške reči

Finska i Švedska su najavile da žele da pristupe NATO savezu, a hrvatski predsednik Zoran Milanović zagovara da se blokiraju kako bi se promenio izborni zakon u BiH. Kako to komentarišete?

– Video sam što je rekao predsednik Milanović. Vratimo se korak u nazad. Finska i Švedska nisu još zvanično zatražile prijem u NATO. Sve je to još hipotetički. Hrvatski predsednik sve to želi da poveže s izbornom reformom u BiH. Svima je jasno da nije primereno povezivati bilateralne teme s odlukama na multilateralnom nivou. Ipak mislim da su Finska i Švedska tako velika tema te da bi bile velike dobitak za NATO, što će na kraju hrvatske vlasti dovesti na pravi put. Postoji i vlada Hrvatske, postoji i parlament, koji mora da ratifikuje sporazum o pristupanju Finske i Švedske. Uveren sam da će NATO imati jedinstveni stav po tom pitanju. Što se tiče situacije u BiH, to je tema za Visokog predstavnika ili Evropsku uniju ili UN, ali ne NATO. Tu temu treba pokrenuti na za to odgovarajućem mestu.

Kad smo već u regionu, prebacimo se na situaciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Hoće li Srbija morati da izabere stranu?

– Srbija je nedavno održala izbore na kojima je predsednik Vučić odneo ubedljivu pobedu. Srbija ima velike ekonomske veze s Evropskom unijom, dok je s Rusijom povezuje duga istorija koja se temelji i na ideji panslavizma. Putinova invazija na Ukrajinu je promenila stvari. Vučić bi trebalo da shvati da će se Zapad i Rusija sve više udaljavati zbog rata u Ukrajini i da više neće biti moguće sedenje na dve stolice. Moraće da izabere. Navodno je Vučić rekao da će to učiniti u sledećih šest nedelja. Na njemu je odluka. Smatram da Srbija treba da se odluči za EU, koja joj nudi bolju ekonomsku budućnost i demokratski razvoj.

Vratimo se na Balkan. Treba li države iz regiona hitno primiti u EU kako bi se zaštitile od ruskog uticaja, najpre preko Republike Srpske?

– EU je konačno shvatila da je ovo važna tema. Prošla politika je bila loša, svu odgovornost za pristupanje je stavljala na leđa zemalja iz regije, EU je tu morala više pomoći i biti aktivnija u tome da pomaže transformaciju. Sada opet imamo dosta aktivnosti, vidimo da je nemački kancelar Olaf Šolc organizovao sastanak Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je imala veliku turneju po regionu. Aktivan je i američki izaslanik Gabrijel Eskobar. Zapad pokazuje da mu je Balkan ponovo važan. Evropska unija bi trebalo da razvije jedan fleksibilniji pristup i zemljama koje su kandidati za članstvo omogućiti neke benefite članstva, naročito u ekonomskom smislu. Tako da bi proces pristupanja bio postepen, da se ide tako u integraciju. Neki u Briselu misle da je za to potrebno menjati temeljne ugovore EU, što nikad nije lagano, no stvar je u tome da se traži inovativno rešenje.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter