Izvor: Index.hr
18.06.2020 u 14:18
0

BABO PONOVO PAO: FIKRETU ABDIĆU POSLE 33 GODINE SUDE ZA AGROKOMERC!

Pripadnici Federalne uprave policije, po naredbi tužilaštva Unsko-sanskog kantona, uhapsili su Fikreta Abdića, načelnika opštine Velika Kladuša.

On je, kako je potvrđeno uhapšenzbog sumnje na zloupotrebu položaja i korupciju.

Jutros su inspektori pretresli Udruženje Agrokomerc odakle su izuzeli određenu dokumentaciju. Detalji još nisu objavljeni.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

ČAROBNA BOSANSKA SIRNICA: Originalan recept za najčuveniju pitu na svetu!

AMBASADOR SRBIJE: SRBI MOGU U GRČKU PREKO OVA TRI GRANIČNA PRELAZA!

UŽIVO! NAKON SASTANKA SA LAVROVIM PREDSEDNIK PORUČIO: ŠTITIĆEMO SVOJE INTERESE BEZ OBZIRA NA CENU KOJU MORAMO DA PLATIMO!(VIDEO)

RADE JE NASLUTIO SMRT KROZ LUISOVU PESMU Ovo je porodica koja je poginula u BMW (VIDEO, GALERIJA)

Agrokomerc je nekad bila jedna od najmoćnijih bosanskohercegovačkih prehrambenih firmi, a Abdić je uz Aliju Izetbegovića u ratnim danima bio jedan od članova Predsedništva BiH, odnosno jedan od najmoćnijih ljudi.

Agrokomerc je bio projekt Fikreta Abdića, koji je jedan od najvećih prehrambenih kompleksa u Jugoslaviji stvorio od poljoprivredne zadruge u Velikoj Kladuši, koja je imala samo 26 zaposlenih. Agrokomerc je na vrhuncu svoje moći zapošljavao oko 13.600 ljudi, uglavnom na severozapadu zemlje, ali takođr i u drugim jugoslovenskim republikama.

U noći  26. na 27. januara 1987. godine izbio je požar u centralnom skladištu filijale Agrokomerca u Velikoj Kladuši. Požar je izazvao veliku štetu, koja je tada procenjena na oko pet miliona dolara. Istražioci požara su kao mogući uzrok naveli termoakumulacijsku peć ili ljudski uzrok, ali su se pojavile i sumnje da je požar podmetnut. Podstaknule su ih bivše jugoslovenske državne vlasti, jer je u to vreme Agrokomerc bio neosvojiva tvrđava za razne inspektore i kontrolore. U istrazi je sudelovala tadašnja Služba državne bezbednosti, koja će pokrenuti finansijsku istragu u Agrokomercu.

OVO MORATE ZNATI

TREĆA ŽRTVA STRAVIČNE NESREĆE KOD VLADE SRBIJE!

HRVATSKI MEDIJI: KAKO JE SRĐAN ĐOKOVIĆ OŽENIO HRVATICU, MAJKU NAJBOLJEG TENISERA SVETA

NOVI TRAG O UBICI MALE MEDLIN: ZASTRAŠUJUĆI DETALJI ISPLIVALI U JAVNOST!

BMW SMRTI ODNEO CELU PORODICU: Doveli sina na operaciju u Beograd i POGINULI!

Pola godine nakon požara, u avgustu 1987. godine, tadašnja vlada BiH, republičko Izvršno veće, izdala je saopštenje da su se dogodile velike finansijske malverzacije u Agrokomercu. Dana 15. avgusta beogradski list Borba objavljuje članak o tome da je Agrokomerc izdao oko 400 miliona dolara menica, i to kod 63 jugoslovenske banke.

Epilog afere bio je pad Agrokomerca, čije delove još uvek pokušava prodati Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Afera Agrokomerc tada je pomela s položaja važne bosanske političare. Među njima i Hamdiju Pozderca, koji je trebao preuzeti vodstvo kolektivnog Predsedništva SFRJ-a.

Bivši prvi čovek Agrokomerca Fikret Abdić je tada uhapšen i osuđen na prvostupanjskom sudu za „kontrarevolucionarno ugrožavanje društvenog uređenja na 4,5 godine zatvora“, ali presuda nikada nije bila konačna.

Iz zatvora je pušten krajem 1989. godine.

Abdić je zbog svoje uloge u ratu u Bosni i Hercegovini (1993. godine je, između ostalog, proglasio Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna) u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine, najpre na 20 godina zatvora, a zatim mu je kazna smanjena na 15 godina.

Nakon dve trećine odslužene kazne, pušten je iz zatvora u Puli. Vratio se u Veliku Kladušu gde je izabran za opštinskog načelnika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter