Izvor: Tanjug
11.05.2022 u 20:20
0

BOSNA I HERCEGOVINA: Šefik Džaferović izjavio da Vlada Republiku Srpske nastoji da uruši reforme u BiH

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ocenio da je poboljšano stanje u BiH, ali je optužio Republiku Srpsku da nastoji sada to da uruši.

„Od vremena kraja rata, u skladu s Dejtonskim sporazumom i podrškom međunarodne zajednice, napravili smo ogromne reformske korake.

Dejtonom je previđeno formiranje dodatnih državnih institucija.

U Srbiji uhapšeno lice koje se dovodi u vezu sa ubistvom Bašića

Sprovodeći ovu odredbu Ustava mi smo formirali jedinstvenu vojsku, jedinstvenu obaveštajnu službu, državni poreski sistem i pravosuđe kojima se osnažio mir i kojima država nezavisno funkcioniše“, naveo je Džaferović, prenosi Klix.ba.

Napomenuo je da je i Savet bezbednosti UN-a podržao ove reforme, tvrdeći da se sada nastoji da se one uruše.

„Sada se nastoji da se sve ovo sruši.

Vlasti entiteta Republika Srpska prete da će jednostrano rasformirati ove institucije i u proceduru su poslale konkretne zakone u tom cilju“, rekao je on i ocenio da se time „ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“.

Prema Džaferovićevim rečima, ovakvim aktivnostima se potkopava Dejtonski sporazum.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Zbog toga je pozvao na nastavak angažmana, kako je rekao, međunarodne zajednice i naglasio da se on do sada pokazao delotvornim.

„Da bi se stanje normaliziralo potrebno je poništiti sve neustavne zakone i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske iz 10. decembra 2021.

Potrebno je deblokirati rad državnih institucija“, rekao je Džaferović.

Naveo je da su politički predstavnici iz RS-a nakon pritiska međunarodne zajednice počeli da dolaze na sednice državnih institucija, ali da odbijaju da rade u punom kapacitetu.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine je pozvao da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i ocenio da će se time stabilizovati stanje i podstaknuti nastavak reformi.

On je rekao i da postoji zabrinutost zbog naoružavanja Srbije i odnosa Hrvatske prema pitanju Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.ba.

Džaferović je pozvao Savet bezbednosti UN-a da produži misiju EUFOR-a u Bosni i Hercegovini poručivši da je to „mehanizam za odvraćanje od tendencija kojima se može ugroziti mir“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter