Izvor: Tanjug
11.05.2022 u 21:32
0

SASTANAK U BRISELU: Srpski član Predsedništva Milorad Dodik izjavio ukrajinska kriza ne preti eskalaciji sukoba u BiH

 Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Briselu da će visokom predstavniku za spoljnu politiku EU Žozepu Borelju preneti stavove u vezi sa situacijom u BiH, ističući da ukrajinska kriza ne utiče na BiH u pogledu moguće eksalacije sukoba u toj zemlji, ali da ima drugih problema, te da od EU očekuju dodatnu stabilizaciju.
“Činjenica je da je BiH stabilna, mirna, da ukrajinska kriza ne utiče ni na koji način što se tiče rata na BiH, to je veoma daleko”, rekao je Dodik uoči večere koju Borel priređuje za lidere sa Zapadnog Balkana.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE
On je istakao da postoje određeni, značajni politički problemi u BiH, da se zemlja priprema za izbore, a da nije sprovedena izborna reforma.
“Postoji osnovno nezadovoljstvo činjenicom da se ugrožava konstitutivnost naroda i njihova prava u BiH.

U Srbiji uhapšeno lice koje se dovodi u vezu sa ubistvom Bašića

Imamo lažno predstavljenog visokog predstavnika kojeg nije imenovao Savet bezbednosti UN, a sve to pogoršava situaciju u BiH”, rekao je Dodik.

On je naveo da treba uložiti napore da se održe stabilnost i mir i da se pokuša kroz politički dijalog i razgovor unutar subjekata u BiH rešiti probleme.
Dodik je dodao da EU tu može da pomogne, jer je ona značajan faktor saradnje, ali da, ukazao je, ima i problema koji su “posejani” u prošlosti, od strane institucija EU, koji sada, kaže, dolaze na naplatu u političkom smislu u BiH.
Na pitanje kako to da ukrajinska kriza ne utiče na BiH, Dodik je odgovorio da svakako utiče u ekonomskom smislu, ali ne u pogledu mogućeg izazvanja sukoba, te da je to “apsolutno nedodirljivo”.
“BiH nema nijedan ozbiljan indikator da bi moglo doći do eskalacije nasilja.

Sve su to propagandni trikovi, a najodgovorniji ljudi za bezbednost, komandant ALTEA i zamenik komandanta štaba NATO rekli su da nema elemenata za ugrožavanja bezbednosti”, rekao je Dodik.
Na pitanje šta očekuje od EU, Dodik je rekao da očekuje dodatnu stabilizaciju i razumevanje situacije na Balkanu.
“Da se 14 preporuka reši u BiH, za status kandidata istovremeno, a ne da se prave nove grupacije koje treba rešiti, a neke odložiti.

Mi sada posmatramo EU malo više, vidimo probleme ali to su njihovi problem”, rekao je Dodik.
On je dodao da žele svim zemljama na Zapadnom Balkanu da što pre postanu kandidati za članstvo ili članice EU.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter