Izvor: happybsc
04.02.2024 u 13:26
0

DODIK OCENIO O BREJENOVU POSETU: Nastup O’Brajena u Sarajevu bio demonstracija bahatosti i odsustva ideja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je nastup pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsa O’Brajena u Sarajevu bio demonstracija bahatosti i odsustva ideja. Dodik je rekao da su O’Brajenu „usta puna suvereniteta BiH“, dok istovremeno podržava „samozvanog“ predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji je, kako je naveo, „direktna negacija suverenosti“. „Kako je moćna Amerika došla na ove grane?…

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA: U saobraćajki učestvovalo vozilo i pešak, vatrogasci izvlače povređene

Ovo ni Nadrealisti nisu mogli da zamisle“, napisao je Dodik na platformi X. Dodik je istakao da O’Brajen govori o prijateljstvu prema narodima u BiH, a da tretira te iste narode kao „divlje horde iz kamenog doba kojima će on doneti vatru“. „Svaka američka administracija bila je posvećena stanju i odnosima u BiH, ali je samo ova očigledno zainteresovana da to stanje pogorša i poremeti odnose“, naveo je Dodik.

Dodik je podsetio da je nekadašnji ambasador SAD u BiH Tomas Miler govorio da je bolji i najlošiji dogovor domaćih političara, jer je dogovor, nego nametanje sa strane.

„Danas nam dolaze diplomate koje nastoje da takve dogovore sruše, koje ih negiraju i omalovažavaju“, poručio je Dodik. Dodik je ukazao da je Dejtonski sporazum veliki uspeh tadašnje administracije SAD i da Republika Srpska vodi politiku poštovanja toga sporazuma. „Paradoksalno je da mi branimo američki uspeh od američkih diplomata. Imam suverenu odluku građana Republike Srpske na izborima da budem predsednik. I zakleo sam se da ću poštovati Ustav i zakone“, naveo je Dodik.

On je rekao da je tu da poštuje volju naroda i da se dogovara s predstavnicima druga dva naroda, poštujući njihove interese. „Tu sam da Republika Srpska bude partner svima, ali podanik nikome“, rekao je Dodik. O’Brajen je u petak tokom posete Sarajevu ponovo potvrdio snažnu podršku SAD visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu i njegovom korišćenju Bonskih ovlašćenja za „sprovođenje i odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, podršku BiH i njenim institucijama, kao i osiguravanje funkcionalnosti tih institucija“.

Šmit nije priznat u Repblici Srpskoj jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter