Izvor: BSC HAPPY/SPUTNIK
26.07.2023 u 18:08
3

ITALIJANSKA VLAST UDARILA NA TITA: Oteo je „istorijske italijanske zemlje i proterao Italijane“

Odbor za kulturu Senata Republike Italije pokrenuo je postupak za oduzimanje časti „Vitez Velikog Krsta“ (Cavaliere di Gran Croce) bivšem jugoslovenskom doživotnom predsedniku i maršalu Josipu Brozu Titu.

Iza postupka stoji Roberto Menia, senator iz vladajuće stranke Braća Italije (Fratelli d‘Italia), koji već decenijama otvoreno predlaže povratak Istre, Kvarnera i većeg dela Dalmacije pod italijansku vlast.

Zato treba prikazati Tita kao zločinca, jer to onda znači da je njegov zločinački režim, oteo „istorijske italijanske zemlje i proterao Italijane“. „Istorijski zahtev za opozivom časti dodeljene jugoslovenskom diktatoru Josipu Brozu Titu, od strane članova porodice žrtava Titovog masakra – istarskih, riječkih i dalmatinskih izbeglica, konačno se pozitivno završio usvajanjem dnevnog reda, kojim se Vlada obavezuje da će pokrenuti proceduru za opoziv Viteškog reda Velikog krsta“, rekao je Menia.

Ko je Menia

Roberto Menia je u Trstu bio sekretar političke partije MSI-DN, a zatim je obavljao visoke funkcije i na nacionalnom nivou kao zamenik predsednika Parlamenta (15. 4. 1994.-12. 5. 2008.) u vladi Silvija Berluskonija, i kao državni sekretar Ministarstva životne sredine, kopna i mora. Od 10. novembra 2022. godine vrši dužnost potpredsednika 3. Stalnog komiteta (spoljni poslovi i odbrana) Senata Republike Italije, a ujedno vodi i Kancelariju za Italijane u inostranstvu stranke Braće Italije.

Njegova porodica je poreklom iz Buja u Istri, i od mladosti je deo pokreta koja smatra da Italiji pripada istočna obala Jadrana. Posle prošlogodišnjih izbora, Menia je najavio „delotvorno kažnjavanje svih koji negiraju fojbe“, kao i da će od nove vlasti tražiti duboku reviziju državnog finansiranja italijanske manjine u Sloveniji i Hrvatskoj kako bi se smanjilo rasipanje javnog novca, ali i oduzimanje počasti Titu.

Pitanje fojbi

Agenda Braće Italije obavezuje vladu na oduzimanje najveće časti koju je italijanska država dodelila jugoslovenskom diktatoru koji je preminuo 1980. godine predviđajući mogućnost oduzimanja titule svima koji su krivi za zločine protiv čovečnosti, uključujući i pokojnike poput maršala Tita.

Bajden pozvao italijansku premijerku da poseti Belu kuću – ovo je njen ODGOVOR

Trenutno, zakon kojim se osniva Viteški red Republike ne predviđa otkazivanje počasti preminulim osobama pa italijanski parlament prvo mora da usvoji predlog zakona koji to omogućava, a onda će se „ukinuti titula jugoslovenskog krvnika čije su ruke umrljane krvlju Talijana“, najavljuju Meniini istomišljenici.

Italijanski desničari Titov režim smatraju „odgovornim za istrebljenje hiljada Italijana u fojbama“, što je bila preteča egzodusa 350.000 Istrana, Rijana i Dalmatinaca, kao i pokolja drugih hiljada protivnika u bivšoj Jugoslaviji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

3 thoughts on “ITALIJANSKA VLAST UDARILA NA TITA: Oteo je „istorijske italijanske zemlje i proterao Italijane“”

  1. Viteški red Italijanskog Velikog krsta, ma nema veze kao da to odlikovanje nesto znaci.
    Koliko sam obavesten Tito je drzao ovo odlikovanje kao ukras u WC-u Belog Dvora.

    2
    1
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter