Izvor: TANJUG
16.05.2020 u 07:35
0

IZ AGENCIJE ZA LJUDSKA PRAVA PORUČUJU: Za svako lišenje slobode potrebni uverljivi razlozi

Akcija za ljudska prava (HRA) apeluje na Vrhovnog državnog tužioca da izda obavezujuće uputstvo državnim tužiocima da prilikom određivanja zadržavanja građana i podnošenja predloga za određivanje pritvora postupaju u skladu s minimalnim standardima ljudskog prava na slobodu ličnosti, koji zahteva uverljive razloge za svako lišenje slobode svake osobe, makar ono trajalo i dva sata, a ne 72, koliko je to u nadležnosti državnih tužilaca.

– Nakon uvida u rešenje o zadržavanju jednog od sveštenika u Nikšicu, zakljucujemo da ono ne sadrži obrazloženje dokaza o postojanju osnova sumnje da je delo izvršeno, kao što ne sadrži ni razloge za postojanje opasnosti od ponavljanja dela, koja je navedena kao razlog za zadržavanje, što je suprotno evropskom standardu prava na slobodu licnosti iz clana 5 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji zahtijeva da lišenje slobode bude utemeljeno u konkretnim i utemeljenim razlozima koji nisu „apstraktni, opšti i stereotipni“, navela je sinoć u saopštenju HRA, prenose mediji.

Ističu da ni rešenje istražnog sudije o odbijanju žalbe protiv rešenja o zadržavanju ne sadrži utemeljene razloge za zadržavanje.

– U rešenju je navedeno da je osumnjiceni ucestvovanjem u organizaciji verskog obreda van verskog objekta – litiji – uprkos merama i upozorenjima, pokazao „javnu demonstraciju građanske neodgovornosti, pa i bezobzirnosti u uslovima pandemije –  te da to, samo po sebi, upućuje na zakljucak da ce, ako se nade na slobodi ponoviti izvršenje krivicnog dela.

PRIČE ZA NEVERICU

UPOZORENJE! SPLAČINE! Pogledajte đubrište koje jedemo kao zdravu hranu! (VIDEO)

POTEZ ZA GINISA! Saznao da ga devojka vara pa joj piredio iznenađenje (VIDEO)

KUĆNI LJUBIMCI U OPASNOSTI! Tri mačke i pas pozitivni na Covid-19!

AMERIKA UVELA NOVE SANKCIJE KINI! Opet na udaru Huavej

PROMENITE ODNOS PREMA ISHRANI: Zdrav način za MRŠAVLJENJE se pokazao kao EFIKASAN!

U obrazloženju se ne navodi šta je sam osumnjiceni imao da kaže o tome, da li je pretio da ce izvršiti delo ili ne, da li postoje dokazi da je ranije postupao suprotno merama ili vršio krivicna dela i sl, drugim rečima, opasnost je sasvim apstraktno predstavljena, što navodi na zakljucak da istražni sudija zadržavanje zapravo tretira kao kaznu, što je suprotno pravnom poretku Crne Gore u kome važi pretpostavka nevinosti“, dodaju u saopštenju.

Ističu i da ovo nije prvi slucaj da se HRA uverava u neutemeljenost odluka o hapšenju građana u Crnoj Gori.

– Smatramo da je krajnje vreme, a posebno imajući u vidu narastajuće tenzije u društvu, da se ono pocne primjenjivati krajnje obazrivo, onda kada je to neophodno, kao krajnja mera u krivicnom postupku, u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava  – zakljucili su u saopštenju.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter