Izvor: BSC HAPPY/TANJUG
27.01.2024 u 18:55
0

„SRBI SU DOŽIVELI GENOCID U NDH“: Linta upozorio na SRAMNU kampanju revizije istorije u Hrvatskoj

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, da je paralelno sa uništavanjem Jevreja u Evropi i srpski narod doživeo strašan genocid na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske (NDH), a da danas postoje nedopustivi i sramni pokušaji u okruženju, Evropi i svetu da se umanje, relativizuju i negiraju zločini genocida nacista i njihovih saveznika.

U periodu od 1939. do 1945. godine nacistički režim je uz pomoć i podršku saveznika ubio oko šest miliona Jevreja. Masovan, smišljen i dobro organizovan zločin genocida koji je nacistička Nemačka počinila nad Jevrejima tokom Drugog svetskog rata nije bio izuzetak – rekao je Linta.

Linta je dodao da je, istovremeno sa uništavanjem jevrejskog naroda u Evropi, srpski narod doživeo strašan genocid u NDH, odnosno na području današnje Hrvatske, BiH i Srema sve do Zemuna, saopštila je Informativna služba Saveza Srba iz regiona.

Nacistički režim i njegov verni saveznik ustaški režim imali su zajednički cilj da potpuno istrebe i unište srpski i jevrejski narod – rekao je Linta.

VIŠE OD 600 SRBA PROŠLO KROZ NAJSTRAŠNIJU TORTURU: Obeleženo 28 godina od raspuštanja zloglasnog logora „Silos“ (FOTO)

On je ocenio da se u Hrvatskoj odvija konstantna i dobro osmišljena kampanja revizije istorije.

Bivši zaštitnik građana u Hrvatskoj Lora Vidović u svom izveštaju iz 2018. godine jasno je rekla da su ustaški simboli postali sve vidljiviji, i da političari i mediji umanjuju zločine koje je tokom Drugog svetskog rata počinio ustaški režim – ocenjuje Linta.

On je naveo da je Vidović u izveštaju istakla da se u Hrvatskoj nesmetano štampaju knjige, pišu i objavljuju članci i intervjui, održavaju tribine, snimaju dokumentarni filmovi i emituju televizijske emisije u kojima se negira ili umanjuje zločinački karakter NDH.

Prema Lintinim rečima, „situacija u Hrvatskoj je sada još gora vezano za reviziju istoriju nego pre šest godina“. Linta smatra da Srbija treba da donese Rezoluciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i osnuje Memorijalni centar genocida nad Srbima u NDH.

Od nacionalnog značaja je da se pokrene pravna i politička borba za međunarodno priznanje genocida nad srpskim narodom u NDH. To u praksi pretpostavlja da države potpisnice Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida i međunarodne organizacije u parlamentima donesu rezolucije kojima se masovno i sistematsko uništenje Srba od strane ustaškog režima priznaje kao genocid – zaključio je Linta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter