Izvor: BSC HAPPY/RTRS
27.01.2024 u 17:13
0

VIŠE OD 600 SRBA PROŠLO KROZ NAJSTRAŠNIJU TORTURU: Obeleženo 28 godina od raspuštanja zloglasnog logora „Silos“ (FOTO)

Danas je obeleženo 28 godina od raspuštanja zloglasnog logora „Silos“ u mestu Tarčin, u opštini Hadžići, u kojem je više od 600 srpskih civila prošlo kroz najstrašniju torturu, fizička i psihička zlostavljanja, prebijanja i mučenja glađu, od kojih 24 nije preživelo.

Ispred objekta nekadašnjeg logora počast stradalima odali su preživeli, potomci stradalih zatočenika i zvaničnici.

Prethodno je služen parastos u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Oseniku u sarajevskom naselju Pazarić.

Logor Silos raspušten je na Svetog Savu, 27. januara 1996. godine, dva meseca nakon što je potpisan Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan rat na prostoru BiH.

DODIK PONOVIO ISTINU: „Vašington je uništio Dejton, a Rusija je…“

Ranija svedočenja srpskih logoraša potvrđuju da je logor „Silos“, koji su muslimanske vlasti osnovale 11. maja 1992. godine u objektu u kojem se pre rata čuvala pšenica, imao sve elemente zloglasnog logora „Aušvic“ iz Drugog svetskog rata.

U njemu su uglavnom bili zatvoreni civili sa područja Tarčina, Pazarića i drugih okolnih mesta, muškarci od 14 do 85 godina i 11 žena, od kojih je jedna bila u šestom mesecu trudnoće, te 11 rezervnih vojnika, zarobljenih na borbenoj liniji u Hadžićima.

Najmlađi među njima bio je četrnaestogodišnji Leo Kapetanović, a najstariji osamdesetpetogodišnji Vaso Šarenac, koji je umro u „Silosu“ na temperaturi koja je uvek bila za 10 stepeni niža od spoljašnje.

Većina logoraša koji su dočekali slobodu danas uglavnom živi u prekookeanskim zemljama, daleko od mesta zločina i zloglasnog logora.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter