Izvor: Tanjug
27.01.2024 u 04:18
0

DODIK PONOVIO ISTINU: „Vašington je uništio Dejton, a Rusija je…“

Predsednik Repubike Srpske Milorad Dodik ocenio je da veliki izazovi sa kojima su se suočile Republika Srpska i Ruska Federacija ne samo da ih nisu uzdrmali, već su i učvrstili njihovo partnerstvo i prijateljstvo.

Dodik je za „Raša tudej“ rekao da vlasti Srpske smatraju da Moskva vodi ispravnu politiku i da je, braneći svoj suverenitet, imala pravo da proceni pretnje koje postoje. Istovremeno, kaže, Zapad, predvođen SAD, vrši neviđeni pritisak na Republiku Srpsku, suštinski kršeći Dejtonski sporazum, uz napomenu da su se Sjedinjene Američke Države odavno odrekle međunarodnog prava i pokušavaju da potčine lokalne elite, krijući se iza navodnih „pravila“, prenosi Srna.

PAO KLAN IZ GRČECA, EGZEKTORI I DISTRIBUCIJA KOKAINA: Rasturena krimnalna grupa iz Severne Makedonije

On je naglasio da je Republika Srpska jedina koja zahtijeva da se poštuje svako slovo Dejtonskog sporazuma, ali da Zapad upravo nju optužuje za nepoštovanje tog sporazuma. Ukazao je da je Vašington već „potpuno uništio Dejtonski sporazum“, da je uvedeno mnogo toga što Dejton nije podrazumevao, ocenivši da SAD ovaj dokument doživljavaju kao samouslužnu kasu i uzimaju šta hoće, a što ne vole, izbacuju i nameću svoje programe.

Dodik je naveo da pre deset godina niko nije mogao da zamisli da bi Zapad mogao da potone tako nisko, te da smatra da je moguće da će Evropa, predvođena SAD, na kraju izgubiti temelje svog postojanja. On je naveo da je Evropa destabilizovala samu sebe i da čitav narativ o evropskom putu već izgleda licemerno, a da većina Srba želi u Evropu koja je ranije postojala. Naglasio je da s druge strane raste važna uloga BRIKS-a, koji je po svojim ekonomskim resursima prestigao G7, te da ulazak u taj savez donosi dodatne beneficije i da bi da je mogao aplikaciju BiH za članstvo odavno predao.

„U BiH postoji bošnjačka struktura koja je krajnje servilna prema SAD i deluje po njihovim instrukcijama. Dakle, to još nije moguće“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Zapad ulaže ozbiljne napore da nametne „evropske vrednosti“, a da Republika Srpska tu ništa ne može da uradi jer je okružena zemljama EU i NATO-a. Dodik je napomenuo da su Republika Srpska i Srbija ostale jedina oaza jer su otvoreno izjavile da ne žele u NATO.

„Zvanično ću vam reći da smo na evropskom putu i da pregovaramo o pristupanju, ali ne osećamo nikakav entuzijazam oko toga“, rekao je Dodik.

On je poželeo sreću ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na predstojećim predsedničkim izborima u Rusiji, ističući da je Putin pravi vođa, a za odnose Republike Srpske i Ruske Federacije je rekao da su odlični, stabilni, puni međusobnog poštovanja i jaki. „Rusiji je bilo veoma teško da brani interese naše strane u okviru međunarodnih foruma, a sada je došlo vreme da pokažemo svoju privrženost partnerstvu“, rekao je Dodik i podsetio da uprkos tome što je Zapad pokušavao da natera sve zemlje da osude Rusiju i uvedu joj sankcije, Republika Srpska nije dozvolila da se BiH pridruži ograničenjima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter