Izvor: Novosti.rs
07.06.2020 u 13:33
0

MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA: TOKOM KORONE POLICIJA JE VRŠILA NASILJE NAD CRKVAMA U CRNOJ GORI!

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je tokom trajanja korona virusa policija vršila pravno i duhovno nasilje nad Crkvama SPC u Crnoj Gori. Ne samo što vernicima nije bilo moguće prisustvo na bogosluženjima, već im je bez ikakvog, naloga, odluke ili mere, bilo zabranjeno da uopšte posete hramove. Podsećaju na privođenje mitropolita Amfilohija. Episkopa Joanikija i sveštenika bez ijednog opravdanog razloga. I kada je proglašen kraj epidemije, nasilje nad Crkvom se nastavlja i ne dozvoljava se da svoje praznike i slave proslavlja na način kako se to vekovima čini.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

AMERIKA TUTNJI! DEMONSTRACIJE TRESU NAJJAČU EKONOMIJU SVETA (VIDEO, GALERIJA)

VUČIĆ: IMAMO NAJBRŽU RASTUĆU EKONOMIJU U EVROPI!

EKSKLUZIVNO MINISTAR DAČIĆ ZA HAPPYTV: CRNA GORA JE OTIŠLA PREDALEKO U ŠIRENJU ANTISRPSKE POLITIKE!

RECEPT KOJI POZDRAVLJA LETO Pita sa višnjama, ukus detinjstva!

– Litija je bogoslužbeni obred i poredak, njoj prethodi molitva u Crkvi i ta molitva se preliva na ulice gde se blagoslov širi na ceo grad, selo ili kraj. U toku nje se čitaju delovi iz Svetog jevanđelja, prouznose molitve za njegove žitelje, upravitelje, za zdravlje i napredak. Zabraniti Litije je atak na bogosluženje Crkve i njen vekovni poredak i praksu. Da podsetimo, virus je ušao u Crnu Goru tek kada su obustavljene litije. Hapsiti i suditi sveštenstvu samo zato što radi svoj posao i vrši službu Bogu je zločin! Litije, koje su probudile i oslobodile ovaj narod, su pokazale put kojim treba da ide Crna Gora. Taj put je put bratske ljubavi, sloge, praštanja i jedinstva, ne u mržnji, nego u ljubavi prema Bogu i prema bližnjima. Zato je na njima bilo mesta za sve bez obzira na naciju, partiju, ideologiju pa čak i veru. Gledajući šta se dešava ovih dana u Americi, ranije po Evropi, gde na ulicama vlada haos i nasilje, naše Litije postale su fenomen jedinstven u svetu zato što su pokrenute, ne zemaljskim prolaznim interesima, nego Božanskom ljubavlju i čežnjom za istinsku slobodu. Ako je nešto osvetlalo obraz Crnoj Gori pred licem celoga sveta to su veličanstvene litije.

Jedina institucija u kojoj su te naše razlike prevaziđene poslednjih decenija je Crkva Hristova u Crnoj Gori – Srpska Pravoslavna Crkva, ističe se u saopštenju Mitropolije, uz podsećanje da političke stranke i udruženja u poslednje vreme se često oglašavaju na crkvene teme – ponekad glasnije i od same Crkve, čime se ona sve više upotrebljava i zloupotrebljava u ostvarivanje nečijih političkih, prizemnih i prolaznih interesa.

– Javnost to zna i Crkva na to stalno podseća i sebe i druge, da politika i političari, vladike i sveštenici prolaze, a Crkva ostaje večna i nepokolebljiva. Političke partije i ideologije žive i zavise od izbora, Crkva je nadžiela sve ideje i ideologije, progone i raspeća, carstva i vladare uvek svedočeći večno ljudsko dostojanstvo.

– U kontekstu partijašenja i strančarenja, političarima su važni birači i ljude se posmatraju kao brojke, za Crkvu je važan svaki čovek, jer na svakome je urezan lik Božiji, svaki je naš bližnji, naš brat i večni sabrat, kroz koga se proverava i naša ljubav prema Bogu i naše trpljenje. Zato je ceo naš život u znaku krstoobrazne ljubavi, prema bližnjem po horizontali i prema Bogu po vertikali. Jedno bez drugog ne biva. Svi koji znaju šta je Crkva, moraju znati i da se ona ne može poistovtiti ni sa jednom partijom, idejom, ni ideologijom, nacijom, ni državom. Političari su članovi Crkve, rado viđeni u Crkvi, i najviše pomažu ako o Crkvi brinu kao njena deca, a ne iz pozicije političkih ili drugih organizacija.

OVO MORATE ZNATI

BUŠILA GA MAKAZAMA! Snimanje emisije „SABOTAŽA“ na Happy TV napravilo HAOS (VIDEO)

EKSKLUZIVNI SNIMCI! KAKO JE BOSANAC NOŽEM NAPAO NJUORŠKE POLICAJCE! (VIDEO)

DIVAC I BOGDAN BOGDANOVIĆ NA DEMONSTRACIJAMA U AMERICI Veliko NE rasizmu i TRAMPU! (FOTO)

Svojom ljubavlju Crkva prevazilazi sve i grli sve podjednako.

Mitropolija zahteva da se prestane sa selektivnom i diskriminatornom primenom zakona i propisa i da se momentalno prekinu sudski procesi koji se vode protiv vladike Joanikija, sveštenstva i vernog naroda, jer su ovi postupci poljuljali i onako slabo poverenje između države i Crkve, narušeno izglasavanjem neustavnog i anticivilizacijskog Zakona o slobodi veroispovijesti i produbili podele i sveopštu krizu u društvu, potvrđujući da u Crnoj Gori odavno ne važe podjednako zakoni za sve. Time su ugroženi temelji modernog i demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava, što je ocena i svih međunarodnih relevatnih institucija, ukazuje Mitropolija crnogorsko-primorska.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter