Izvor: Kurir
05.01.2024 u 17:11
2

NAROD PODRŽAO INICIJATIVU POKOJNOG MITROPOLITA AMFILOHIJA: Evo koji je procenat GRAĐANA CRNE GORE za vraćanje NJEGOŠEVE KAPELE na LOVĆENU!

Prema istraživanju koje je sprovela Nova srpska politička misao (NSPM), 35,6 odsto punoletnih građana Crne Gore se izjašnjava kao Srbi, a 51,6 odsto kaže da govori srpski.

U telefonskom istraživanju koje je sprovedeno u periodu od 22. novembra do 2. decembra na uzorku od 1.000 ispitanika navodi se da članstvo u EU podržava 67,2 odsto građana, uvođenje sankcija Rusiji podržava samo 17 odsto, a cenzuru ruskih medija svega 7,8 odsto ispitanika.

Kako su pokazali rezultati istraživanja, 51,5 odsto građana smatra da su SAD i NATO krivi za rat u Ukrajini, dok 40,5 odsto veruje da će kao pobednik iz tog sukoba izaći Rusija, prenosi Sputnik.

HAJDE DA VAS VIDIM: AMERIKA ZAPRETILA DODIKU zbog IZBORNOG ZAKONA – SRPSKA se saginjati neće! DODIK ponosno odgovara!

Mitropolija crnogorsko-primorska je najbolje ocenjena institucija (4,01 odsto), a čak 60,9 odsto ispitanika podržava inicijativu pokojnog mitropolita Amfilohija da se Njegoševa kapela vrati na vrh Lovćena, dok je protiv 20,3 odsto.

Na pitanje koja im politička ličnost u Crnoj Gori trenutno uliva najviše poverenja najviše ispitanika je navelo predsednika Jakova Milatović (3,62 odsto) i premijera Milojka Spajića (3,18 odsto).

Istorijat kapele na Lovćenu

Petar II Petrović Njegoš je 1845. godine, po sopstvenoj zamisli, na Jezerskom vrhu na Lovćenu podigao zavetnu crkvu-kapelu posvećenu Svetom Petru Cetinjskom, sa željom da u njoj bude sahranjen.

Njegoš je umro 1851. godine i prvobitno je sahranjen u Cetinjskom manastiru, zbog bojazni da bi Turci mogli da oskrnave grob.

Njegove kosti su tek 1855. prenete na Lovćen.

Rušena je i tokom i Prvog i Drugog svetskog rata i potom obnavljana.

Konačno rušenje crkve-kapele je obavljeno 1972. godine, da bi se oslobodio prostor za podizanje mauzoleja, izgrađenog dve godine kasnije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “NAROD PODRŽAO INICIJATIVU POKOJNOG MITROPOLITA AMFILOHIJA: Evo koji je procenat GRAĐANA CRNE GORE za vraćanje NJEGOŠEVE KAPELE na LOVĆENU!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter