Izvor: Nezavisne novine/Srpskainfo
30.11.2023 u 09:47
0

OSUĐENI PEDOFIL PREVARIO SISTEM: Živi normalno jer ga štite dva zakona

Granična policija BiH ne želi da otkrije kako je osuđeni pedofil Ivica Mišković (65) iz Kaknja, nakon što je pobegao iz Osnovnog suda u Banjaluci, prešao u Hrvatsku, pozivajući se na dva zakona koja im to, kako tvrde, onemogućavaju.

Radi zaštite osobnih podataka nismo u mogućnosti dostaviti informaciju o prelasku državne granice predmetne osobe. Naime, u skladu s odredbama Zakona o graničnoj kontroli i Zakona o zaštiti ličnih podataka, podaci o prelasku državne granice mogu se dostaviti samo telima nadležnim za sprečavanje i otkrivanje krivičnih dela i prekršaja i opasnosti po javnu sigurnost, pravni poredak i državnu sigurnost – rekli su iz GP BiH za Nezavisne novine.

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH imala je nedvosmislen i jasan odgovor.

– Ukoliko je reč o objavi informacije od javnog interesa nema smetnji da se takva informacija objavi sa stanovišta Zakona o zaštiti osobnih podataka – rečeno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Može se zaključiti da su u Graničnoj policiji BiH procenili da nije u javnom interesu stravičan i uznemirujući slučaj o kojem pišu desetine medija iz BiH, ali i Hrvatske, u koju je i je Ivica Mišković pobegao.

Postavlja se onda pitanje i ko može garantovati da on, kada je već jednom uspeo, neće ponovo pronaći rupu na granici i vratiti se u BiH.

Treba naglasiti i da je majka devojčice, a koja je, prema prvostepenoj presudi, Miškovićeva žrtva, navela da strahuje za bezbednost svoje dece. Ali, uprkos tome, čini se da se institucije još nisu pomerile s mrtve tačke u procesu zahteva da on bude izručen u BiH.

MARKO SKOČIO NA VAGON I SPREČIO KATASTROFU: Ovo je heroj koji je zaustavio voz

– Uvidom u informacijski sistem Ministarstva pravde BiH utvrđeno je da ovaj predmet ne prolazi našu evidenciju, odnosno do danas nije zaprimljen. Imajući u vidu da je Ministarstvo pravde BiH samo središnje telo veze u postupcima pružanja međunarodne pravne pomoći, o eventualnom pokretanju nekog postupka odlučuje isključivo merodavni sud ili tužiteljstvo u BiH – rečeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Slobodno šeta Zagrebom

Mišković je, podsetimo, pobegao 7. novembra iz Osnovnog suda u Banjaluci, nakon što je zbog četiri obljube nad devojčicom osuđen na ukupno četiri godine robije. Tri sedmice kasnije u ovom sudu tvrde da uslovi za zahtev za izručenje begunca još nisu stečeni.

– Osnovni sud Banjaluka preduzima sve potrebne mere i radnje prema nadležnim organima imajući u vidu trenutnu procesnu fazu u predmetu, te ističemo da će biti preduzete sve radnje za izručenje osuđenog I.M. kada se za to steknu zakonom propisani uslovi, kao i uslovi propisani Sporazumom o pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima između BiH i Hrvatske – rekli su iz Osnovnog suda u Banjaluci.

I dok bh. pravosuđe još tapka u mestu, Mišković kao slobodan čovek šeta Zagrebom, obilazi redakcije tamošnjih medija i objašnjava kako je uspeo prevariti institucije.

– Na sudu sam bio, iskočio kroz prozor i pobegao. Biciklom sam prešao na crno. Do Novog Grada sam vozio, išao sam na Prijedor, pa u Dvoru dole prešao – izjavio je Mišković.

Slučajem bekstva osuđenog pedofila Ivice Miškovića iz zgrade Osnovnog suda bavi se i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Prijava im je stigla i predmet su formirali.

– Po zaprimanju prijave ovo tužilaštvo je formiralo predmet. Postupajući tužilac uputio je zahtev Policijskoj upravi Banjaluka za preduzimanjem mera i radnji po dostavljenoj prijavi – rekli su iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka. Granična policija BiH ne želi da otkrije detalje o prelasku Ivice Miškovića u Hrvatsku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter