Izvor: Kurir
22.04.2024 u 14:16
0

SNEŽNI POKRIVAČ USRED APRILA: „Jedva smo se izvukli iz snežnih nanosa“

Snežne padavine usred aprila okovale su planinu Bjelasicu sa bijelopoljske strane. Grupa planinara koja se zatekla na Ski centru Smiljače jedva se izbavila iz snežnih nanosa.

– Kad je sneg počeo da pada krenuli smo u obilazak. Mećava koja nas je zatekla bila je intenziteta kao da je zima u punom jeku. Ogromna magla, velike količine snega. Jedva smo se izvukli iz snežnih nanosa, a potom smo se odlučili ipak da prenoćimo na planini u vikendici, kako ne bismo rizikovali, kaže Saša Jovović planinar i zakupac Planinarskog doma Smiljača.

Visina snežnog pokrivača na Bjelasici trenutno je 30 centimetara, a danas je u ovom području prava zimska idila.

„UBIJAĆU NEVERNIKE I ČIFUTE“: SPECIJALCI u ZENICI uhapsili MANIJAKA zbog TERORIZMA

– Ovakvu zimsku sliku nismo imali nažalost čitave zime, snega uopšte nije bilo. Ali, evo april je iznenadio. Ranijih godina kad zime nisu bile ovako blage, sneg u aprilu u maju je bio normalna pojava, ali sada kad su temperature u aprilu bile skoro letnje ipak je iznenađenje, dodaje Saša.

Na ovom području, katuna Omar, nema stalnih stanovnika, mahom se nalaze letnje kolibe i torovi u kojima tokom letnjih meseca meštani „izdižu“ stoku.

Smešten je na 1.760 metara nadmorske visine i predstvalja veličanstven predeo divlje netaknute prirode.

– Bjelasica sa bijelopoljske strane je zaista prelepa, polako se pokreće taj razvoj turizma zahvaljući entuzijastima. Svakako ovaj predeo ima mnogo toga da ponudi posetiocima, stoga se nadam da će biti prepoznat na turističkoj mapi, kaže Saša.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter