Izvor: RTS
28.09.2023 u 09:55
0

SPAJIĆ OD IZVESNE DO NEZAVIDNE POZICIJE: Crna Gora ni posle 45 dana nema vladu

Crnogorska Vlada i dalje čeka na formiranje iako su izbori održani početkom juna. Mandatar i lider Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić dobio je mandat da sastavi Vladu 10. avgusta, ali je nakon više od 45 dana pregovora potvrdio da ima problem da ubedi čak i deo poslanika sa svoje izborne liste, da glasaju za njegov plan.

Nešto više od 40 dana ostalo je do isteka roka za formiranje vlade. Mandatar i dalje optimističan, ali priznaje:

Svesni smo da je Vlada potrebna što pre. Postoje mnoge opstrukcije. Mi smo to i očekivali, ali bez obzira na to idemo napred“izjavio je mandatar za sastav nove vlade Milojko Spajić nakon što je opet seo za sto sa predsednikom države. Deo poslanika sa svoje izborne liste, da glasaju za njegov plan.

MILORAD DODIK PORUČIO: BiH nikada nije bila suverena i neće biti, sve dok stranci ne odu

 U formiranje 44. Vlade krenuo je da osigura minimum 41 poslanika. Iz jedne komotne, čini se, zapao je u jednu nezavidnu poziciju. Pre svega ima unutrašnje otpore. Dve poslanice PES-a ne prihvataju da se Vlada formira bez koalicije ZBCG i još najmanje dva poslanika sa Spajićeve liste imaju isti zahtev – da se pregovori vrate na početak.

Niko ne želi ponovo da se igra izbora“

Jedan od načina na koji on pokušava da izađe iz te krize, jeste pokušaj da sarađuje s nekim pripadnicima bivšeg režima. Dakle, tu se pre svega misli na jednu albansku stranku koja je bila na izbornoj listi Demokratske partije socijalista. Taj potez je nešto što ga sada dodatno ugrožava i čini da čak i oni stabilni partneri na koje je računao, kao što su Demokrate Alekse Bečića, više nisu čvrsto uz njega“, smatra  Bogdan Živković, istoričar.

Niko ne želi ponovo da se igra izbora, jer partije koje sada imaju neku određenu većinu, svi zajedno rizikuju da imaju mnogo manji broj poslanika, pre svih PES, tako da verujem i uz neke možda veće koncesije da će do formiranja vlade doći do isteka roka“, rekao je Stefan Đukić, analitičar.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Jakov Milatović stav o sastanku nije iznosio u medijima – ali jeste komentarisao nedavni sastanak u Njujorku sa Gabrijelom Eskobarom koji je je preneo da SAD žele da Vladu čine isključivo partije usredsređene na evropske integracije i posvećene NATO-u, koje dele stav u vezi sa Rusijom.

„Uz puno uvažavanje gospodina Eskobara, u Njujorku sam imao susrete s više američkih zvaničnika koji su, u hijerarhijskom smislu, na višim pozicijama u njihovoj administraciji“kaže Jakov Milatović.

„Milatović je jednim uvijenim i diplomatskim načinom, rekao da, na neki način, neće poslušati do kraja ono što mu govori Eksobar. Pokušava, uprkos njegovoj posvećenosti evroatlantskim integracijama Crne Gore i tom evroatlantskom spoljnopolitičkom kursu, da izbori neki veći proces, neki prostor nezavisnosti za Crnu Goru. Da ne budu američke želje ono što je determinanta stvaranja vlade. A, s druge strane, čini se da Spajić nema tu vrstu političke mudrosti i da se on fokusira pre svega na ekonomska pitanja“, kaže Živković.

Koalicija ZBCG: Pregovori ušli u slepi kolosek

Koalicija ZBCG smatra da sastanak Milatović-Spajić nije doneo ništa novo osim da su pregovori koje vodi mandatar ušli u slepi kolosek iz kojeg nema izlaza. Premijer u tehičkom mandatu oštriji u kritici.

„Ako treba da se pravi 44. vlada, a da mi učestvujemo u njoj, to mora da bude potpuno druga vizija i principi. O tome sam spreman da razgovaram. Ukoliko oni ne mogu ja ću izložiti plan. Spajić želi da podigne milijardu evra, da bi povećao plate i penzije. Da bi zadovoljio svoj program i onda možda otišao iz Crne Gore“, napominje Dritan Abazović.

Na sve strane imamo velike sukobe, gde niko u suštini nije preterano ponešen i preterano željan da sarađuje s drugima, sve su to određene vrste saradanje iz neophodnosti, a radije bi voleli da se to ne dešava. Samim tim, ako postoje još neki dodatni uticaj međunarodnog faktora, on više dolazi kao jedan dobar izgovor, da se kaže – nisam hteo sa tobom, a pri tom, bolje mi je radi međunarodnih partnera“, rekao je Đukić.

Sadašnju Vladu vodi Dritan Abazović, iako je ta Vlada izgubila poverenje u avgustu 2022. Parlamentarni izbori su održani 11. juna, a Skupština konstituisana mesec i po kasnije. Nije više održana nijedna sednica novog saziva.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter