Izvor: Sputnik Srbija
09.08.2022 u 14:08
0

TO JE REZULTAT DIPLOMATSKIH ODNOSA: Izbegli smo najgori scenario na temu kalinjingradskog tranzita robe!

Pripremljene su mere koje se mogu preduzeti u slučaju da se situacija sa tranzitom robe u Kalinjingrad pogorša, izjavio je ambasador za specijalni izaslanik Ministarstva inostranih poslova Rusije Aleksej Isakov.

„Možemo reći da smo izbegli najgori scenario na temu kalinjingradskog tranzita robe. Određeni uspesi sa Evropskom unijom i Litvanijom su postignuti i idu u pravom smeru i to je rezultat naših aktivnih diplomatskih napora“, rekao je on.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Isakov je naveo da je situacija sa tranzitom robe u Kalinjingrad preko Litvanije daleko od normalne, kao i da rešenja koja su pronađena mogu biti samo privremena.

Navodi i da će Rusija tražiti da se kalinjingradski tranzit isključi iz nezakonitih sankcija Evropske unije.

„Nastavićemo da tražimo rešenje za ovu situaciju u saradnji sa Viljnusom i Briselom, kao i da radimo na potpunoj obnovi kalinjingradskog tranzita robe. Naš stav je da ovaj tranzit mora biti izuzet iz nelegitimnih jednostranih sankcija EU, kao i da je potrebno da funkcioniše isključivo na osnovu raspoloživih međunarodnih sporazuma sa Litvanijom i Evropskom unijom i njihove političke odgovornosti. U suštini radi se o domaćem ruskom tranzitu, a ne o izvozu i uvozu“, naglasio je Isakov.

TURSKA ŠALJE OKLOPNA VOZILA U UKRAJINU: Slična tehnika korišćena tokom zajedničkih rusko-turskih patrola u Siriji (VIDEO)

Viljnus je od 18. juna zabranio prevoz preko svoje teritorije do Kalinjingradske oblasti robe koja je pod sankcijama Evropske unije: građevinskog materijala, metala, drveta, cementa, đubriva, alkohola, ikre i drugih kategorija. Generalno, oko polovine celokupnog obima isporuka. Prema tvrdnjama litvanskih vlasti, pridržavaju se sankcija EU.

Evropska komisija je, nakon toga, objavila saopštenje u kome se pojašnjava da tranzit u Kalinjingrad drumskim saobraćajem ostaje pod zabranom, a tranzit železnicom je moguć uz odgovarajuću kontrolu.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter