Izvor: Informer
07.09.2021 u 12:07
0

Nutricionista razotkriva istine i zablude o pravilnoj ishrani!

Danas pobornici dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata zagovaraju unos zdravih masti, a uzrok viška kilograma vide u šećeru koji se nalazi u skrobnim ugljenim hidratima, ali i voću. Da li to znači da je i voće nezdravo? Kada je hrana u pitanju, istina je (kako to obično biva) negde između, ni crna ni bela „Zdravo i nezdravo“.

Kada je svet počeo da se suočava sa sve većim porastom gojaznosti i pratećih zdravstvenih problema, počela je borba sa mastima i šećerom, te su zdrave namirnice postale one koje su „fet fri“ ili „šugar fri“. Danas pobornici dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata zagovaraju unos zdravih masti, a uzrok viška kilograma vide u šećeru koji se nalazi u skrobnim ugljenim hidratima, ali i voću. Da li to znači da je i voće nezdravo? Kada je hrana u pitanju, istina je (kako to obično biva) negde između, ni crna ni bela, često 50 nijansi različita, kaže nutricionistkinja Dijana Radetić i razrešava najčešće nedoumice u vezi sa pravilnom ishranom.

PROČITAJTE JOŠPOHOVANE TIKVICE: Idealan obrok koji se brzo sprema!

Istina ili zabluda – Izbegavajte masti

Još od sedamdesetih godina prošlog veka masti se nalaze na crnoj listi. Iako sada već znamo da masti i nisu toliko loše po naše zdravlje, neki stručnjaci i dalje vode kampanju protiv njih.

– Imajte na umu da je istina negde između. Višestruko prerađene masti kao transmasti jesu loše po naše zdravlje, dok su prirodne masti i te kako potrebne za apsorpciju određenih esencijalnih vitamina i minerala, kao i za dobro funkcionisanje organizma – sugeriše Dijana Radetić.

„Zdravo i nezdravo“

Namirnice često delimo na zdrave i nezdrave, ali da li je to stvarno ispravno?

– Svi znamo da je jabuka zdrava, a da mlečna čokolada spada u nezdravu kategoriju. Ako pojedete jabuku ili dve u toku dana, onda govorimo o zdravoj ishrani, ali ukoliko pojedemo pet jabuka preko preporučenog energetskog dnevnog unosa, onda to može da preraste i u nezdravu ishranu. Isto tako, ako pojedemo kocku ili dve mlečne čokolade u sklopu dnevnih energetskih preporuka, nećemo uraditi ništa loše – smatra Dijana Radetić.

Istina ili zabluda – Supernamirnice su fontana mladosti i dobrog zdravlja

Termin supernamirnica je samo još jedan od marketinških trikova prehrambene industrije. Svaka od njih ima „dobitnu“ kombinaciju vitamina i minerala.

– Istina je da nijedna od tih namirnica ne sadrži sve vitamine i minerale koji će zadovoljiti dnevne potrebe za njima. Svako voće i povrće sadrži različitu kombinaciju vitamina i minerala, te iz tog razloga i treba poštovati pravilo raznovrsnosti da bi se uneli svi potrebni nutrijenti – savetuje naša sagovornica.

PROČITAJTE JOŠI JOGURT MOŽE POSLUŽITI KAO DIJETA: Evo i kako!

Istina ili zabluda – Voće je šećer, izbegavajte ga

Da, voće sadrži šećer koji se zove fruktoza, ali treba imati na umu da voće i rafinisani šećer nisu isto.

– Voće, pored šećera, sadrži i biljna vlakna koja usporavaju apsorpciju glukoze u krvi, a bogat su izvor vitamina, minerala i drugih fitomaterija. Ipak, treba biti umeren sa konzumiranjem prirodno ceđenih sokova. Za samo jednu čašu takvog soka potrebno je iscediti barem četiri komada voća ili povrća, a blagodatna biljna vlakna uglavnom završavaju u kanti za otpatke – opominje nutricionistkinja.

Istina ili zabluda – Izbacivanjem ugljenih hidrata smanjujete višak kilograma

Izbacivanjem višestruko prerađenih ugljenih hidrata iz ishrane zaista popravljate zdravlje i smanjujete višak kilograma, dodaje naša sagovornica.

PROČITAJTE JOŠ: SAČUVAJTE SVOJE SRCE: Grožđe, lek iz prirode

– Međutim, ako u potpunosti izbacite i skrobne ugljene hidrate, gubite i veoma važne materije potrebne za pravilan rad organizma. Zato nemojte da ih izbacite u potpunosti, dovoljno je da umanjite porciju hrane sa koncentrisanim sadržajem ugljenih hidrata – sugeriše Dijana Radetić.

Istina ili zabluda – Preskakanjem obroka brže mršavite

Preskakanje obroka najčešće samo dovodi do kasnijeg prejedanja, opominje nutricionistkinja.

– Isto tako, preskakanjem obroka telo se uvodi u režim „zimskog sna“, što rezultira usporavanjem metabolizma radi očuvanja energije. Organizam tada troši manje energije, a sva pridošla se skladišti u salo. Kada se uhvatite ukoštac sa viškom kilograma, bolje rezultate daju pravilno raspoređeni obroci u toku dana – preporučuje Dijana Radetić i dodaje da poštovanjem pravila umerenosti i raznovrsnosti u ishrani izbegavate mnoge probleme kada je u pitanju zdravlje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE
 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter