Izvor: Žena
07.09.2021 u 14:23
0

SAVETI STRUČNJAKA: Šta da radite kada primetite da je dete levoruko!

Nije mali broj roditelja koji padaju u očaj kada primete da njihovo dete poseže za stvarima levom rukom. Još veći problem prave kada počne da crta i piše uzimajući bojice na način kako to, po njima, nije kako treba. Prema svetskim istraživanjima procenjuje se da je broj levorukih ljudi u svetu oko 10,6 odsto ukupne populacije.

Tačan uzrok levorukosti nije poznat

Kao stručnjak Marina Dojčinović pojašnjava da našim telom upravlja mozak kojeg čine leva i desna hemisfera. Leva hemisfera kontroliše desnu stranu tela, dok desna hemisfera kontroliše levu stranu tela. To znači da je kod levorukih osoba dominantna desna hemisfera koja je zadužena za emocije, ritam, slike, intuiciju.

PROČITAJTE JOŠ:  DOŠLA NOVA VREMENA:Da li su vaša deca čula za igru Ćorave bake?

– Često se za levoruke kaže da su kreativniji, osećajniji, maštovitiji, međutim, ove osobine imaju i desnoruke osobe. Svako od nas ima vodeći ekstremitet i vodeće čulo, pa samim tim osoba može biti dominantno desnoruka ili dominantno levoruka, ali može biti i ambidekster (kada uspešno koristi obe ruke), ali takav procenat osoba je mali. Tačan uzrok levorukosti nije poznat, ali postoje različite teorije nastanka, npr. teorija nasleđa koja kaže da ukoliko su oba rodtelja levoruka, šansa da će dete biti levoruko je 46%, a ukoliko je jedan od roditelja levoruk, ta šansa je 17%. Takođe, postoji teorija koja kaže da dominantna ruka može da se odredi na osnovu položaja bebe u stomaku nekoliko meseci pre rođenja. Ukoliko je beba okrenuta na desnu stranu, a njena desna ruka naslonjena na zid materice, leva ruka će biti slobodnija i pokretljivija, gde će desna hemisfera biti aktivnija, a samim tim dominantnija.

PROČITAJTE JOŠ:  NOVOROĐENČE I PAS: Prizor će otopiti i najtvrđa SRCA (VIDEO)

Do šeste godine dete mora da zna koja mu je desna, a koja leva ruka

Nauka kaže da razvoj grafomotorne sposobnosti započinje na uzrastu od 18 meseci. Dete u tom periodu šara napred-nazad, a olovku drži stegnuto u šaci. U drugoj godini olovku drži kao nož, praveći horizontalne, vertikalne i kružne linije po papiru, dok sa tri godine počinjeda drži olovku sa tri prsta.

– Primetićete da u ovom uzrastu dete piše čas jednom, čas drugom rukom. Takođe, kašiku drži prvo u jednoj, pa u drugoj ruci. Poseže za igračkama prvo jednom pa drugom rukom. To je normalna pojava, zato što kod njih nije došlo do formiranja lateralizovanosti, tj. dominantnog ekstremiteta, ali već do šeste godine dete mora da ima usvojenu lateralizovanost na sebi, tj. da zna koja mu je desna, a koja leva ruka.

Zašto roditelji prevežbavaju decu u desnoruke

Nekada se smatralo da levoruke osobe imaju predispoziciju za nastanak patološkoh stanja, kao što su intelektualna ometenost, govorni poremećaji, sklonost ka krivičnim delima. Takva verovanja su dovela do toga da se levoruka deca prevežbavaju u desnoruke, što je dovelo do brojnih posledica.

Koje su posledice takvog prevežbavanja

Posledice mogu biti mucanje, tikovi, neuroze, problemi sa spavanjem, disleksija, disgrafija (teškoće u čitanju i pisanju), otpor prema školi i učenju, teškoće pisanja desnom rukom, kao i pojava strabizma (razrokosti).

Ovi poremećaji se češće primećuju u školi nego u vrtiću, zbog činjenice da se proces prevežbavanja levorukosti najčešće započinje u nižim razredima, kada dete intezivnije koristi olovku.

Dozvolite detetu da bude ono što jeste

– Izuzetno je važno da roditelji, ukoliko primete da dete piše levom rukom, ne budu uplašeni, jer je to sasvim u redu. Zašto bi ga primoravali da piše sa desnom rukom, ako je rođeno da bude levoruko? Pogrešna su verovanja da levoruke osobe ne mogu biti uspešne, a primer tome jesu poznati pisci, slikari, glumci, pevači, lideri koji su bili istaknuti predstavnici svog vremena i kao takvi ostali upisani u istoriju čovečanstva. Neki od njih su Mark Tven, Betoven, Mikelanđelo, Čarlin Čaplin, Ajnštajn, Nikola Tesla, Julije Cezar, Silvester Stalone, Rafael Nadal.

Ukoliko niste sigurni da li je vaše dete dominantno desnoruko ili levoruko, najbolje je da se obratite stručnjaku koji će to pravilno proceniti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter