Izvor: Eklinika/Stilkurir.rs
01.02.2024 u 11:35
0

7 SIMPTOMA RAKA PLUĆA: Najvažnije je otići kod lekara, ako osetite bilo koji od ovih simptoma

Ova opaka bolest ne daje simptome sve dok ne uhvati maha, zato je smrtnost velika.

„NA MORFIJUMU SAM“: Pevačici se rak proširio na pluća

Rak pluća je toliko opasna bolest da u Srbiji od ove bolesti na svaka dva sata umre po jedna osoba.

Najstrašnije je to što se ova bolest otkriva kasno, u odmakloj fazi, zbog blagih simptoma. Zbog toga je veoma važno da znate osnovne simptome koji mogu da ukažu na rak pluća i da se što pre javite lekaru

Simptomi raka pluća:

1. Iskašljavanje krvi

– Iskašljavanje krvi nikada nije dobar znak. Neophodno je što pre otići kod lekara – kaže dr Raja Flores, torakalni hirurg i profesor na Medicinskom fakultetu Icahn u Njujorku. Iako rak ne mora nužno biti uzrok za pojavu krvi u sputumu (ispljuvku), svakako je potrebno uraditi analize, jer je to jedan od znakova upozorenja na razvoj raka u plućima, piše Eklinika.

2. Bol u grudima može biti simptom raka pluća

Potrebno je obratiti pažnju na bol u grudima, leđima ili ramenima koji se iznenada pojavi i ne prestaje. Takođe, može da se oseti i stezanje ili probadanje u grudima koje se pogoršava pri dubokim udisajima, kašljanju ili smehu.

– Bol može da se oseća tamo gde se tumor nalazi. Ako je tumor sa strane, tu se može osetiti i bol. Ako se nalazi na zadnjoj strani plućnog krila, mogu da bole leđa. Zato svaki bol u grudima ili leđima zahteva posetu lekaru, za svaki slučaj – kaže dr Flores.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter