Izvor:
19.06.2017 u 13:17
0

DA LI STE ZNALI? Ovo su godine u kojima smo NAJPAMETNIJI, a nakon toga MOZAK sve TEŽE radi!

Kada napunite 39 godina mijelin (omotač nervnog vlakna) u mozgu teže se obnavlja zbog čega počinjemo sve sporije i teže da procesuiramo informacije.

Broj neurona ne utiče na koeficijent inteligencije (IQ), ali utiče na to u kakvom su stanju neuroni. Neuroni su omotani mijelinom koji ima sposobnost električne provodljivosti.

Ova masna bela supstanca ubrzava prenos živčanih nadražaja zbog čega možemo brže da procesuiramo i reagujemo na informacije iz okoline.

U želji da otkriju kada smo najpametniji, naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji smislili test pucketanja prstima. Oni su skupili grupu ispitanika od 23 do 80 godina i rekli im da pucketaju prstima što brže mogu. Uporedili su broj pucketanja za 10 sekundi i pronašli ko je bio najbrži. Ispitanici koji su reagovali najbrže mozak je brže procesuirao impulse.

Istraživači su prema dobijenim rezultatima sastavili dijagram moždane aktivnosti i otkrili da ona svoj vrhunac doseže kada imamo 39 godina, odnosno da smo s 39 najpametniji.

Mijelin počinje da slabi oko 30. godine, ali kada napunimo 39 godina naše telo nije všeu toliko sposobno da ga obnovi – rekao je profesor Džordž Barcokis.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter