Izvor:
28.09.2017 u 05:49
0

DŽINOVSKI PACOV: Ova retka vrsta živi na drveću i nosi ime VIKA!

Naučnici su otkrili misterioznu i neuhvatljivu vrstu ogromnog pacova koji živi u gustoj krošnji kišnih šuma na Solomonskim ostrvima. Ovaj pacov može zubima da otvori kokos, a ubrzo će se naći na listi ugroženih životinja.

Decenijama se sumnjalo na postojanje pacova ove vrste na osnovu tradicionalnog znanja i ekologiji ovih glodara koja je zabeležena u publikacijama. Na primer, 1995. godine zabeleženo je znanje o "velikom pacovu koji jede kokose" i živi na drveću.

Tajron Lejveri, naučnik o sisarima Fildskog muzeja istorije prirode u Čikagu, čuo je glasine o džinovskoj životinji koja liči na oposuma, na ostrvu Vangunu tokom svog prvog putovanja na Solomonska ostrva 2010. godine, a koju su lokalni stanovnici zvali "vika".

Ali, velike zamke, traženje i pokretne kamere nisu pomogle Lejveriju da otkrije pacova. Jedini dokaz koji je imao je izmet od ove životinje.

– Počeo sam da se pitam da li je zaista bila posebna vrsta ili su ljudi obične pacove jednostavno zvali "vika" – rekao je Lejveri.

Međutim, 2016. kada su rušena drveća u komercijalne svrhe, seljani sa kojima je Lejveri radio videli su kako pacov pada na zemlju i doživljava težu povredu. Pacov je umro ubrzo nakon toga, ali su mu stariji stanovnici sela Zaira samouvereno identifikovali vrstu "vika".

Pažljivim proučavanjem lobanje, kao i analizom DNK, potvrdilo je da je to nova vrsta u rodu "mozaičkih pacova" ili Uromys, koje je Lejveri nazvao "uromys vika" po tradicionalnom nazivu pacova.

Uzrok koji su pronašli, iako nedostaje deo repa, procenjen je da je duži od 45 santimetara i težak oko pola kilograma.

Telegraf.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter