Izvor: alo
13.11.2022 u 08:19
0

OVO JE PRAVA FORMULA! Evo kako se računaju godine pasa – NIJE PUTA 7!

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija u SAD-u smatraju da je računanje starosti pasa u ljudskim godinama, po metodi „puta sedam“ (godine psa množe se sa sedam) zapravo vrlo popularan mit.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Naime, nova formula bazira se na epigenetskom satu i uključuje pronalaženje prirodnog logaritma starosti psa koji se množi sa 16 i zatim se na rezultat dodaje 31. Na primer, po ovoj formuli bi pas star 18 godina imao 77 ljudskih, a ljubimac od dve godine, imao bi 42 ljudske godine.

Primer za psa od 11 godina:

prirodni logaritam mu je 2,4

2,4 x 16 = 38,4

38,4 + 31 = 69,4

Po tome bi pas star 11 godina u ljudskim godinama imao nešto više od 69 godina, a po metodi „puta 7“ imao bi 77.

Istraživači su priznali da u životu pasa postoje razdoblja u kojima se satovi ne poklapaju sa ljudima, uključujući i period tokom puberteta jer psi sazrevaju ranije nego ljudi. Ali, uprkos tome smatraju da je njihova metoda računanja i dalje preciznije od trenutne „puta sedam metode“.

– Nije lako smisliti realno poređenje relativne starosti psa i čoveka s obzirom da oni dosežu zrelost različitim brzinama, a i različite vrste imaju drugačiji životni vek. Manje rase žive do 18 godina, a veće šest, sedam – rekla je genetičarka Tina Vang, vođa istraživanja, a prenosi Dejli Mejl.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter