Izvor: BSC Happy/Glossy
12.12.2023 u 11:13
0

VEŽBE ZA LENJE: Da li ste probali trening od samo 4 minuta?

Tabata trening je način vežbanja koji je sve popularniji u svetu, a razlog je jasan - traje samo 4 minuta!

Tabata je jedna od vrsta intervalnog treninga visokog intenziteta, koji je poznat i pod skraćenicom HIIT.

Ovaj način treniranja potiče od japanskog olimpijca Izumija Tabate i po njemu je i dobio ime.

A glavna caka je u intervalima vežbanja. Ovaj trening traje svega četiri minuta. Sa tim da je tokom tog vremena neophodno da 20 sekundi vežbate, a onda 10 sekundi odmarate, pa tako u krug dok ne isteknu četiri minuta.

VODIČ: Ishrana nakon treninga – sve što treba da znate

U početku je preporučena doza treninga baš ta četiri minuta, ali kako budete odmicali sa treningom, onda se savetuje da dođete do nivoa od četiri ponavljanja. To vam, kad se sve sabere, dođe ukupno 16 minuta vašeg dnevnog vremena.

Tabate i njegov tim su objasnili da su intervali od 20 sekundi treninga, a zatim 10 sekundi odmora, jako efikasni za povećanje aerobnog i anaerobnog kapaciteta ljudi. Ono što tabata trening razlikuje od od drugih sličnih programa je to što su kod ovog sistema pauze kraće od setova vežbanja.

Po pisanju stranih portala, ovaj oblik treninga preporučuje se svima koji žele da umanje masne naslage na telu kao i onima koji su malo lenji ili nemaju dovoljno vremena za neke druge vrste treninga.

Primer tabata treninga

  1. Odaberite jednu vežbu – čučnjevi, trčanje u mestu, podizanje kolena, sklekovi, trbušnjaci, preskanje konopca…
  2. Tu vežbu 20 sekundi radite sa 100 odsto mogućnosti, najbolje što možete. Posle odmarajte 10 sekundi.
  3. Da bi sve trajalo predviđena 4 minuta, neophodno je da tu vežnu u nizu ponovite osam puta. (8 x 30 sekundi )
  4. U zavisnosti od vaše kondicije, ovo može da bude jedan deo ili ceo trening. Najbolji rezultati se postižu uz 16 minuta vežbanja dnevno, ali je skorz u redu da počnete ( i da ostanete) sa 4 minuta na dan.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter