Izvor: BSC HAPPY/INFORMER
07.12.2023 u 20:50
0

NOVI FITNES HIT: Sve prednosti hodanja unazad

Svakodnevnom šetnjom od pola sata smanjujete rizik od bolesti srca, popravićete držanje i sigurno skinuti kilažu...

Za dobro zdravlje hodajte što više, slažu se stručnjaci. Ne samo što je reč o najjeftinijoj fizičkoj aktivnosti, jer su vam za šetnju dovoljne samo udobne patike, već i zato što posle samo 30 minuta hoda umerene brzine osećate da bolje dišete i da imate energije.

Dnevnih 30 minuta možete podeliti u nekoliko manjih faza hodanja – učinak će biti isti. Zato, koristite stepenice umesto lifta, izađite iz javnog prevoza stanicu ranije ili auto parkirajte nekoliko stotina metara od posla i na taj način iskoristite svoju priliku za hodanje. Najbolje je ako možete da nađete vremena da prošetate u prirodi. Kad uđete u svakodnevni ritam 30-minutne šetnje, polako povećavajte vreme hodanja.

Hodanje umerenim tempom u trajanju od pola sata na dan produžava život i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Stručnjaci su izračunali na osnovu kontrola zdravstvenog stanja pacijenata koji su slušali savete lekara i svakodnevno šetali da im se rizik od srčanih smetnji znatno smanjio, što prema njima znači da će živeti u proseku četiri godine duže.

Unazad

Hodanje unazad nije široko prihvaćeno kao dominantan trend u fitnes industriji, ali se pojavljivalo kao jedna od alternativnih vežbi. Takođe, koristi se kao deo režima fizikalne terapije. Ova vrsta hodanja može da ima određene prednosti za fizičko zdravlje, kažu njegovi poklonici, ali je važno da se izvodi pažljivo i bezbedno.

Evo nekoliko potencijalnih prednosti hodanja unazad:

VODIČ: Ishrana nakon treninga – sve što treba da znate

Aktivacija drugih mišićnih grupa

Ova vrsta hodanja angažuje mišićne grupe koje se obično manje koriste pri hodanju unapred, poput mišića zadnjice i zadnje strane nogu. To pomaže u ravnoteži i jačanju mišića koji inače mogu da budu zanemareni.

Poboljšanje koordinacije i ravnoteže

Hodanje unazad zahteva veću pažnju prema okolini i bolju koordinaciju pokreta, što  pomaže u poboljšanju ravnoteže i propriocepcije (sposobnost tela da prepozna svoj položaj u prostoru).

Varijacija u treningu

Korišćenje različitih pokreta i vežbi doprinosi većoj raznolikosti u treningu, što sprečava dosadu i motiviše ljude da ostanu aktivni.

Međutim, ova vrsta hodanja može da bude izazovna i nosi određene rizike. Postoji veća šansa od  povreda ukoliko se ne izvodi pravilno – češći su padovi ili sudaranja sa preprekama koje nisu vidljive dok se hoda unazad. Takođe, potrebna je veća pažnja i koncentracija kako bi se izbegle potencijalne opasnosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter