Izvor: Glossy
10.10.2023 u 17:23
1

STARINSKI RECEPT ZA KORNIŠONE: Kad jednom ovako ukiselite KRASTAVČIĆE nikada više kupovne nećete ni pogledati

Ne zna se šta je ukusnije, vodica ili sami krastavci.

Vreme zimnice je uveliko stiglo. Razno povrće čeka na pijacama, a domaćice traže najbolje načine da ga sačuvaju i za one hladne dane, kada nam nije dostupno u svežem obliku.

Kiseli krastavčići su odličan izbor za salatu, ali i za pripremu brojnih pikanterija tokom zime. Ukoliko ih i vi volite evo načina da ih spremite tako da vam odmah svi zatraže recept.

PAPRIKE U SENFU: Pikantna salata koja će vas oduševiti ukusom (RECEPT)

Prema ovom uputstvu spremale su ih naše bake, a sada ga donosimo kako se ne bi izgubio u moru drugih na Internetu.

Potrebno je:

4 kg kornišona

kesica bibera u zrnu

veza mirođije

lovorov list

1,3 l alkoholnog sirćeta

7 dl vode

100 g soli

200 g šećera

Priprema:

Svaki krastavac dobro oprati četkicom i odseći mu vrh. Zatim osušiti i slagati uspravno u tegle, što gušće možete. Ponegde između staviti po neko zrno bibera, grančice mirođije, lovor.

Prokuvati sirće, vodu, so i šećer i još vruću tečnost naliti preko krastavčića. Drugi dan tegle zatvoriti celofanom, pa poklopcem i ostaviti na hladno mesto.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “STARINSKI RECEPT ZA KORNIŠONE: Kad jednom ovako ukiselite KRASTAVČIĆE nikada više kupovne nećete ni pogledati”

  1. Evo od Cece recepta za kisele krastavčiće , ne može da omane ako se držite propisanog :
    Cecini kiseli krastavčići :
    4 kg. krastavčića
    Skuvati preliv za krastavce :
    2 litra vode
    80 gr. soli
    50 gr. esencije
    150 gr. šećera
    biber, mirodjija ren
    Važno je da se krastavci dobro operu , mogu sa novim ne upotrebljavanim sundjerom za pranje sudova,ili novom četkicom , ima ih svakojakih u različitim veličinama u plastičarskim radnjama, staviti oprane krastavce u veću vanglu , preliti ih sa vrelom proključalom vodom pa ih poklopiti sa većim tanjirom odozgo da svi urone u vrelu vodu, da ne viri ni jedan i sve to prekriti čistom gazom , , gaza da ne uroni u vodu , ostaviti ih tako da se potpuno ohlade. Ohladiće se za pola dana, Tegle , pripremite 9 do 10 onih od 700 gr. oprati ih i staviti u rernu na dezinfekciju na 100 stepeni C. zajedno sa metalnim poklopcima , metalni poklopci mogu i da s eprokuvaju na kratko na ringli , ocedi se voda pa se stave na kraće u rernu .
    Sada krastavce jedan po jedan još jednom oprati pod mlazom vode sa česme , ređati ih u đevđir da se ocede i redjtai ih u tegle sa odgovarajućim začinima , mogu se ređati u vruće tegle dobro ih nabijati da što više stane a da ima što manje prostora između njih , zatim ih preliti sa vrelim sirupom polako to raditi sa kutlačom , sačekati 20 minuta jer krastavci i za tako kratko vreme upiju presolac , tegle napuniti presolcem do samog vrha pa ih onda dobro zatvoriti sa poklopcima .
    Sada tegle staviti u šerpu trebaće dve, staviti na dno daščice poređati tegle naliti u šerpe vruću vodu do oko dva prsta ispod poklopaca od tegli u kojima su krastavci , staviti na ringlu uključenu na 3 pa kada voda provri može se smanjiti da voda struji oko tegli tako neka se pasterizuju oko pola sata i nešto više , kada je prošlo vreme ostaviti šerpu sa krastavcima u kome se vršila pasterizacija da se voda skroz ohladi.
    Tegle nakon toga prekontrolisati da li su dobro zatvorene , ako kojim slučajem neka nije , zatvoriti je pa ponovo vršiti pasterizaciju ,
    Da bi se sprečio gubitak prirodnih vitamina i boje nije loše doadti pre zatvaranja tegli vitamina C, ali i ne mora , po želji domaćice , krastavčići će biti odlični i bez toga , mogu se stavljati i krupniji krastavčići ne moraju oni sasvim sitni .
    Za 4 kg . krastavaca trebaće 9 tegli od 700 gr. najbolje bi bilo upotrebiti nove poklopce metalne ili one koji nisu dosta upotrebljavani da imaju još uvek onaj unutra gumeni deo dobar , zardjali poklopci ne dolaze u obzir njih bacite .

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter