Izvor: JUTARNJI
21.02.2024 u 10:35
0

MAGIJA ZA ČIŠĆENJE: Potopite metalne predmete u tečnost koju biste inače bacili – i gledajte ŠTA SE DEŠAVA

"Vodica" od kiselih krastavaca može biti sjajna pomoć u čišćenju rđe.

Nakon što pojedete kisele krastavce, u tegli ostaje tečnost koja se obično prospe. Dobro, neki znaju da popiju malo tog kiselog soka jer je ukusan, neki ga konzumiraju danima jer je pun vitamina i antioksidanata, a kaže se da pomaže u ishrani, smanjuje grčeve mišića, štiti od dehidracije… Ipak, neki su otkrili neočekivanu upotrebu soka od krastavca u kući i bašti, pa ga koriste na razne načine, između ostalih, za uklanjanje rđe sa metala, koja nastaje kada metalni predmet dođe u dodir sa vodom, što ga postepeno korodira.

CRNO VINO NIJE DOBRO ZA SRCE: Stručnjaci razbili mit star 30 godina, a vinopije ostale u šoku

Verovatno smo svi bar jednom posegnuli za ključevima, nožem, baštenskim makazama ili nekim starim komadom alata koji je u međuvremenu zarđao. A šta bi se najčešće dešavalo? Taj predmet bi završio u smeću. Međutim, možete mu vratiti sjaj ovim isprobanim trikom.

I drugi koji su probali bili su iznenađeni. Naime, sok od kiselih krastavaca sadrži sirće, vodu i so, a već znamo da sirće efikasno uklanja rđu. Neki u to dodaju so (koja se već nalazi u soku od krastavca), a neki dodaju sodu bikarbonu. U svakom slučaju, ako se sirće zameni sokom od kiselih krastavaca, rezultat je obećavajući. Najbolje od svega, iskoristićete ostatke koji su inače završili u odvodu.

Da bi uklonili rđu sa metalnih predmeta, potrebno prvo napuniti veliku posudu sa dovoljno soka od kiselih krastavaca i ostaviti zarđale predmete da se namaču najmanje 12 sati, a ponekad i nekoliko dana. Možete dodati sodu bikarbonu odmah ili na kraju procesa. Koliko brzo će rđa popustiti zavisi od predmeta i koliko je zarđao. Videćete da se boja tečnosti menja. Na kraju, ako je potrebno, uklonite preostale ostatke rđe čeličnom vunom ili aluminijumskom folijom,

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter