Izvor: happybsc
08.05.2024 u 15:36
0

KAKO SE DANAS ŽIVI: Možemo li živeti dobro ili baš luksuzno sa ograničenim budžetzom

Luksuz u najširem smislu označava sve materijalne stvari, odnosno robu i usluge čija primarna svrha nije zadovoljavanje egzistencijalnih potreba pojedinca ili redovno funkcionisanje društva. Svrha luksuza je pružiti udobnost i estetsko zadovoljstvo korisnicima takvih roba i usluga, ali i drugima pokazati nečije bogatstvo ili superiorni društveni položaj.

Luksuz, iako precizno definisan, za različite ljude predstavlja različite stvari, jer se ukusi neminovo razlikuju. Za nekoga je luksuz mermer, zlato i izobilje, za nekog drugog – najnovija tehnološka dostignuća, dok je za nekoga luksuz najfinije pripremljena i najelegantnije moguće poslužena kašičica savršeno izbalansiranog jela. da li je u Srbiji dostupan luksuz da li možemo sebi da priuštimo neka sitna zadovljstva sa ograničenim budžetom kakav imamo , pitanje je čega se sve odričemo i da li sebi možemo bar ponekad dati oduška za stvari koje nas čine zadovoljnim ili je i to sada u današnje vreme svedeno i podvedeno pod pojam luksuza.

Dr Dragan vejković finansijki savetnik, Mihajlo Rabrenović ekonomista, Branislav Đurović penzioner, Luka Antić ekonomista.

  • Luksuz je relativno pitanje koje , ljudska civilizicaija se razvija i uvođenjem novih tenologija raste taj materijalni momenat i taj višak vrednosti . Ja volim da se setim Karla Marksa koji kaže da višak vredniosti nastaje ekspolatacijo radničke klase . Možemo da kažemo da se sada najviše troši na osnovne potrebe na hranu komunalije i neke osnovne stvari na primer transport. Kapitalčizam kao dominanatan oblik uređenja ima svoje ciklične elemente, koji dovode do određenih kriza i ovu krizu osećaju svi i jedna razvijena Nemačka a ne samo mi. 

Troškovi života predstavljaju izazaove, ali se u Srbiji povećava srednja klasa.

Tako da vrednosti osciliraju ali čovek kao biće večito nezadovoljenih potreba i uvek želi više ili bolje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter