Izvor: n1
10.02.2024 u 19:52
0

Kako da lako očistite radijatore pune prašine

Radijatore treba redovno čistiti jer se u njima i oko njih vrlo brzo skuplja prašina, koja zatim zagađuje vazduh u prostoriji svaki put kada se zagreju. To stvara lošu unutrašnju klimu, a može uticati i na zdravlje. Takođe, rebra radijatora pokrivena slojem prašine ne daju maksimalnu efikasnost prilikom grejanja.

Zašto je važno čistiti radijatore?

Da bi radijator dobro zagrejao prostoriju, morate redovno da ga čistite. Naime, čak i mali sloj prašine može značajno da smanji snagu toplote.

Međutim, prljavi radijator nije neprijatelj samo novčanika. Zagrevanjem on rasejava prašinu po prostoriji, pošto topao vazduh podiže na gore sitne čestice prašine. Za osobe koje pate od alergije na kućnu prašinu, to je izuzetno nepogodna klima.

Međutim, i kod osoba koje nisu alergične, prašina loše utiče na grlo i sluznicu nosa, što stvara pogodno tle za viruse, prehladu i grip. Zato je vrlo važno redovno čistiti radijatore.

Spoljnu stranu možete čistiti tokom cele godine. Međutim, ako planirate temeljno unutrašnje čišćenje, to treba raditi pre ili posle sezone grejanja.

Jednostavan način

Panel radijatori su obično pokriveni rešetkom na vrhu i to vrlo labavo. Ponekad je morate odvrnuti na zadnjoj ili bočnoj strani. Budući da je rešetka obično vrlo dugačka, najbolje je istuširati je u kadi ili tuš kabini.

Nečistoću obično brzo možete ukloniti sapunom ili tečnošću za pranje sudova i tankom krpom. Takođe, možete koristiti sredstva za čišćenje masnoća za tvrdokornu tvrdoglavu prljavštinu. Prljavštinu u rešetkama najbolje je ukloniti četkicom.

Ako vam to ne pomogne, usisivačem možete usisati prašinu iz radijatora.

Ostatke prašine očistite tako što ulijete vodu u radijator, koja će isterati prašinu i prljavštinu u posude koje postavite ispod njega. Potom krpom prebrišite mokre delove.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter