Izvor: KURIR
16.02.2024 u 14:32
0

SVI PROTEINI SADRŽE MIKROPLASTIKU: A gde je ima najviše?

Prema nedavnom istraživanju hrane bogate proteinima, uključujući govedinu i tofu, mikroplastika je otkrivena u skoro 90% uzoraka.

Istraživači iz Ocean Conservancy i Univerziteta u Torontu analizirali su više od deset različitih vrsta proteina, uključujući plodove mora, svinjetinu, piletinu, govedinu i tofu. Pronašli su mikroplastiku u skoro 90% uzoraka koje su testirali i procenili da prosečna odrasla osoba u Americi konzumira najmanje 11.000 čestica mikroplastike svake godine.

Po porciji, pohovani škampi su imali najviše mikroplastike, a zatim slede odresci na bazi biljaka i pileći odresci. Najmanje su ih imali pilećih prsa, svinjski file i tofu.Ovo istraživanje dodaje sve veći broj dokaza o rasprostranjenosti mikroplastike u životnoj sredini i našim telima. Istraživanja su već dokazala da mikroplastike ima u vodi, voću i povrću, soli, šećeru, pirinču, mleku i pivu.

 

PROTIVUPLANA DIJETA: Doktorka savetuje da jedete ovih 5 vrsta namirnica

Svetska zdravstvena organizacija je nedavno objavila izveštaj o uticaju mikroplastike na zdravlje. Međutim, kažu da je još prerano da se donose pravi zaključci.

– Iako još uvek ne znamo kakve su posledice ovoga po zdravlje ljudi, ako ih ima, moramo ovo da shvatimo ozbiljno jer je to problem koji neće nestati sam od sebe, već će se samo pogoršavati što više plastike budemo koristili i bacite“, rekao j Džordž Leonard, jedan od autora studije i glavni naučnik u Ocean Conservancy, u izjavi za Washington Post.

 

 

 

Ako želite da izaberete nešto što nema plastiku u sebi, zaista ne možete – dodao je Leonard. Ipak, stručnjaci kažu da će mikroplastika opstati u životnoj sredini ako ljudi nastave da koriste plastiku dizajniranu da traje.

– Mi smo dizajnirali ove materijale da traju vekovima, ako ne i milenijumima, tako da ovo treba smatrati greškom u dizajnu. Znamo kako da dizajniramo polimere koji se neškodljivo raspadaju u životnoj sredini, a ne u sitne čestice – rekao je Pol Anastas, direktor Centra za zelenu hemiju i zeleni inženjering na Univerzitetu Jejl.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter