Izvor: KURIR
16.02.2024 u 13:43
0

PROTIVUPLANA DIJETA: Doktorka savetuje da jedete ovih 5 vrsta namirnica

Britanska doktorka Bhavini Šah, ​​ističe da konzumacija određenih namirnica može pomoći u prevenciji određenih bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i Alchajmerova bolest.

Doktorka Šah objašnjava da antiinflamatorna dijeta može smanjiti rizik od raka debelog creva i dojke, dijabetesa tipa 2, Alchajmerove bolesti, artritisa i kardiovaskularnih bolesti.

– Mnogi uobičajeni zdravstveni problemi mogu biti uzrokovani ili se pogoršati lošom ishranom – kaže ona.

 

 

Antiinflamatorna dijeta se odnosi na sve one namirnice koje sadrže antioksidanse i slične supstance koje dobro deluju na organizam.

– Antiinflamatorna dijeta radi na smanjenju upale u telu koju izaziva zapaljenska hrana, tako da se vaš organizam može fokusirati na lečenje određenih oblasti – objašnjava dr Šah.Doktorka je istakla da postoji pet namirnica koje treba češće da jedemo, a koje mogu pomoći u prevenciji prethodno navedenih bolesti.

Na listi namirnica koje ne bi trebalo često da konzumiramo su beli hleb, pržena hrana, crveno i prerađeno meso, kao i slatka gazirana pića i alkohol, prenosi Miror.

Mnogo je prednosti redovnog konzumiranja ovih namirnica u ishrani, tvrdi doktorka. Kao neke od pozitivnih promena ističe poboljšanje sna, snabdevanje energijom i bolji efekat na kožu i celokupno zdravlje. On dodaje da se protivupalna dijeta ne fokusira na ograničavanje hrane, već na zamenu vaše trenutne ishrane zdravijim alternativama.

Pored toga, antiinflamatorna hrana sadrži i polifenole i vlakna koja se prirodno bore protiv upale, ističe doktorka i dodaje:

– Ova antiinflamatorna jedinjenja mogu da spreče skokove šećera u krvi, kao i da zaustave upale koje signalizira imuni sistem – zaključuje dr Šah.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter