Izvor: kurir
04.09.2023 u 17:13
0

KAKO DA SE IZBORITE SA ZATVOROM? Dajemo vam rešenja!

Pražnjenje creva se kod većine ljudi obavlja svakodnevno. Međutim, zdravstveno stanje može biti sasvim dobro ako se to događa jedanput u dva do tri dana. Stoga se opstipacijom smatra nepotpuno i retko izbacivanje fekalnih masa defekacijom za najmanje 72 časa. Srećom, određene namirnice mogu biti od pomoći za ublažavanje ovog problema.

Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista, govori o uzrocima opstipacije i hrani koja može pomoći u olakšanju ovog stanja.

– Uzroci opstipacije mogu biti raznovrsni. Do nje dolazi zbog slabosti mišića zida debelog creva, kao i onih mišića koji imaju pomažuću ulogu u defekaciji, a to su dijafragma, trbušni mišici i mišići međice – atonična opstipacija. Grč, tj. spazam zida debelog creva može da dovede do usporenog potiskivanja sadržaja debelog creva, tj.fekalnih masa, prema završnom crevu-spastičaka opstipacija. Takođe, često uždržavanje od defekacije, uslovljeno lošim običajima i vaspitanjem, što je čest slučaj kod mladih žena, to može dovesti do sniženja refleksne osetljivosti zida završnog creva odnosno do opstipacije koja vremenom prelazi u hroničnu.

Do hronične opstipacije može doći i usled dugotrajne ishrane namirnicama koje ne sadrže celulozu, kao i kašastom termički vrlo dugo obrađivanom hranom.

– Opstipacija se može javiti i kao simptom niza bolesti: hronični heparacidni gastritis, ulkusna bolest, dekompenzovana srčana mana, oboljenje jetre, infektivna oboljenja praćena visokom temperaturom, trovanje hranom – istiće Vujičić.

Meso, jaja, žito, voće – odlični kod atoničke opstipacije

Glavna odlika ove dijete je povećana količina namirnica bogatih celulozom i ugljenim hidratima jer celuloza i višak šećera neposredno pojačavaju peristaltiku, a i na taj način što stvorene veće količine gasova draže nervne završetke u sluznici kolona i rektuma.

– Pored toga ova dijeta treba da obezbedi i veće količine masti (izuzev ako je reč o gojaznost ) i vitamina B – kompleksa, od kojih je tiamin naročito značajan za održavanje tonusa i peristaltike creva. S toga u sastav obroka treba da uđe bar po jedna namirnica iz ovih grupa:

  • Žito – prednost ima hleb načinjen od crnog brašna bogatog mekinjama i vitaminima B – kompleksa ( kvasac ).
  • Povrće – prednost ima povrće koje je bogato celulozom i skrobom, naročito ono koje se može jesti u sirovom stanju, kao salata, i leguminoze.
  • Voće – prednost voću koje sadrži mnogo šećera i organskih kiselina i celuloze, voće izuzev jabuka, krušaka i dinja treba izbegavati, i jesti sirove i neljuštene.
  • Masti – prednost imaju masti koje se teže iskorišćavaju ( masti sa visokom tačkom topljenja ) i dovodi do nagomilavanja masnih kiselina koje deluju nadražajno na sluznicu creva, pošto daju sa kalcijumom soli-sapune
  • Šećerni koncentrati – dopuštena je upotreba svih šećernih koncentrata
  • Kvasac – dijetu treba dopuniti sa 10 g sušenog inaktivisanog kvasca zbog znatnog sadržaja vitamina B – kompleksa.
  • Meso, jaja i mleko – ove namirnice ne podstiču peristaltiku creva pa ih treba davati samo u količinama koje su nepohodne da se spreči deficit belančevina životinjskog porekla.
KOD SPASTIČKE OPSTIPACIJE UPOTREBLJAVAJU NAMIRNICE KOJE NE DAJU MNOGO NESVARLJIVIH OSTATAKAFOTO: SHUTTERSTOCK

Kod spastičke opstipacije dijeta ima terapijsku ulogu

Kod ovog tipa opstipacije dijeta ima mnogo manji značaj, ona ima više pomažuću nego terapijsku ulogu.

– Glavna odlika ove dijete je u tome što se upotrebljavaju namirnice koje ne daju mnogo nesvarljivih ostataka, ali sadrže dosta belančevina, masti i ugljenih hidrata. Zbog toga se pored namirnica životinjskog porekla – mesa, mleka i jaja – može davati i dobro kuvane pa pasirane namirnice biljnog porekla kao pire, da bi se povećala količina vitamina treba davati sveže voćne sokove – zaključuje Vujičić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter