Izvor: Kurir
03.10.2023 u 15:32
0

KAKO PREPOZNATI FIBROMIJALGIJU: Ne može se izlečiti, ali postoji terapija koja olakšava simptome

Fibromijalgija je hronično stanje koje je karakterisano dugotrajnim i široko rasprostranjenim bolom u mišićima i kostima. Često je ovo stanje praćeno i osetljivošću na dodir na određenim tačkama tela.

Izuzev bola, pacijenti često navode da osećaju hronični umor, te da imaju poremećaj sna, pate od čestih glavobolja, ali imaju i mnoge druge, vrlo neprijatne simptome, koji se negativno odražavaju na kvalitet njihovog života, piše sajt Saveti lekara.

Iako je proučavana decenijama, tačan uzrok i mehanizam delovanja ove bolesti ostaju i dalje prilično nejasni.

Najnovija istraživanja ukazuju na to da fibromijalgija možda ima veze sa načinom na koji centralni nervni sistem procesira bolne impulse, što znači da je problem možda neuropsihološke prirode, mada je to samo jedno od tumačenja ovog oboljenja.

Simptomi fibromijalgije se često preklapaju sa drugim reumatskim stanjima

Mada se ne radi o upalnom stanju, simptomi fibromijalgije se često preklapaju sa simptomima drugih reumatskih stanja, kao što je recimo reumatoidni artritis.

Zbog brojnosti i raznolikosti simptoma koji je prate, fibromijalgija se može preklapati sa drugim medicinskim stanjima, što je čini vrlo izazovnom sa aspekta dijagnostikovanja.

Primarni simptom ovog oboljenja svakako je bol, koja može biti hronična i koja se može javiti u svim delovima tela. Neretko je bol praćena i povećanom osetljivošću na pritisak na određenim tačkama, koje se smatraju naročito osetljivima.

Međutim, ovo oboljenje može uključivati i mnoge druge simptome, kao što su glavobolje, depresija, hroničan umor, poremećaji sna, anksioznost, bol u stomaku ili sindrom iritabilnog creva, bol u vilici ili temporomandibularni poremećaj kao i teškoće sa koncentracijom.

Najveći broj pacijenata su žene između 30-50 godina

Većina pacijenata koji dobijaju dijagnozu su žene, čak do 90% svih slučajeva. Pretpostavlja se da razlike u hormonima imaju uticaja na to.

Fibromijalgija se obično dijagnostikuje kod ljudi između 30 i 50 godina, mada može početi u bilo kojoj dobi, čak i u detinjstvu a prisutan je i genetski faktor. Takođe, osobe koje imaju drugo hronično oboljenje, poput reumatoidnog artritisa ili lupusa, imaju veći rizik od razvijanja fibromijalgije.

Pojedini traumatski događaji, infekcije ili hirurške intervencije, isto tako mogu biti okidači za pojavu ovog oboljenja.

Lek ne postoji ali se stanje može plakšati

Iako ne postoji lek za fibromijalgiju, tretmani koji se najčešće primenjuju su usmereni na smanjenje simptoma i poboljšanje opšteg kvaliteta života.

Lečenje može uključivati najpre medikamente, odnosno lekove protiv bolova i antidepresive, a sve u zavisnosti od toga koje simptome ime pacijent.

Obično se preporučuju i vežbe za jačanje mišića i poboljšanje pokretljivosti, dok kognitivna terapija može pomoći u boljem upravljaju bolom i smanju stresa i anksioznosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter