Izvor: magazin.novosti.rs
31.01.2024 u 10:49
0

KOLIKO SPAVATE? Ovo je cifra za prekomeran san

Spavanje je ključno za naše mentalno i fizičko zdravlje i kvalitet života. Pravilan san ne samo da vas ostavlja osveženim i spremnim za dan, već poboljšava koncentraciju, pomaže srcu i krvnim sudovima, promoviše zdravu ravnotežu hormona gladi i pomaže imunološkom sistemu. Za većinu ljudi, sedam do devet sati sna svake noći je dovoljno, iako vaše godine, nivo aktivnosti i zdravlje mogu pomeriti taj broj u oba smera, prema Fondaciji za spavanje, piše Everyday Health.

UKUSNI ZALOGAJI, SAVRŠENI ZA PROSLAVE: Snežne grudve koje se tope u ustima

I dok je nedostatak sna široko rasprostranjen problem, previše spavanja takođe može biti razlog za zabrinutost. Fondacija za spavanje definiše preterano spavanje kao spavanje više od devet sati u periodu od 24 sata. Pod ovim se ne podrazumevju dana kada imate neki period oporavka ili ako se vaše telo recimo borilo protiv prehlade. U tim slučajevima, prekomerno spavanje je normalno.

– Ako se samo kasno budite samo da biste nadoknadili san, to se zove san za oporavak. Ali kada to radite uobičajeno i spavate više od osam ili devet sati svakog dana, to bi bilo preterano spavanje. Prekomerno spavanje obično ukazuje da se nešto drugo dešava, kao što je osnovni poremećaj spavanja ili neko drugo zdravstveno stanje. Preterano spavanje je više simptom nego dijagnoza – kaže Safia Kan specijalista za poremećaje spavanja i docent na odeljenju porodične i društvene medicine u Dalasu, za Everyday Health

Naravno, spavanje više od devet sati u toku noći nije uvek razlog za zabrinutost. Nekim ljudima je prirodno potrebno više sna nego drugima. Trebalo bi uvek u obzir uzeti širu sliku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter