Izvor:
07.12.2016 u 01:34
0

Seks je lekovit: Ako ga imate tri puta nedeljno, smanjujete rizik od dobijanja dve teške bolesti!

Da seks nije toliko dobar, ne bi se sve oko njega vrtelo. Usput ljudima nekako promakne koliko je važan i za zdravlje. Evo malog podsetnika.

Stres, migrena, bolesti srca… svako ima neku slabu tačku ili hroničnu boljku. A ono što mnogi ne znaju jeste da – osim pomoću lekova i drugih terapija – mnoge bolesti i tegobe može da izleči i seks.

Televizijski lekar Johanes Vimer, inače doktor hitne pomoći, uradio je u jednoj svojoj emisiji veliki seks-test. I za Bild je ispričao kako vas seks može izlečiti.

Protiv stresa

Tokom seksa telo oslobađa endorfin, hormon sreće.

– Seks ne samo da nas čini srećnim i zadovoljnim, već deluje protiv stresa i anksioznosti. Pritom neurotransmiter dopamin može za dva sta da neutrališe, odnosno počisti svaki osećaj stresa – kaže dr Johanes Vimer pozivajući se na studiju američkog Uniiverziteta Oklahome.

Još jedna prednost seksa vezana za stres je sledeća: kada smo intimni, kroz naše telo stuji oksitocin. Takozvani hormon zagrljaja sprečava delovanje kortizola, hormona koji je okidač za stres.

Uz to oksitocin nas uspavljuje, zato je seks dobar lek za sve koji imaju probleme sa spavanjem. A dobar san zauzvrat smanjuje stres, tako da mu ovo dođe kao dobar začarani krug.

Protiv bora

– Ljubav čini žene lepim. Ali, između ostalog, nakon seksa se distribuira ženski hormon estrogen, koji poboljšava reproduktivnu sposobnost ćelija i pospešuje stvaranje kolagena. A zbog toga je koža predivna – objašnjava dr Vimer.

Jedna dugoročna studija, urađena na Kraljevskoj klinici u Edinburgu, Škotska, pokazala je za žene za mladalački izgled sam 25 odsto mogu da zahvale genima, dok ostatk čine životni stil i što češće upražnjavanje seksa. Istraživači su uvereni da će par koji ima seks tri puta nedeljno izgledati deset godina mlađe nego parovi, odnosno muškarci i žene koji ga imaju ređe.

Protiv migrene

Rečenicu “Dušo, ne sada, imam migrenu” bi trebalo snažno naglasiti u partnerskom odnosu. Jer seks može ublažiti bol, pomoći kod migrene, ali i u slučaju menstrualnih grčeva ili bilo kog drugog hroničnog bola.

– Jedinstveni koktel oksitocina, prolaktina i srotonina, koji se u organizmu stvara nakon orgazma, deluje kao analgetik. Ova supstanca nalik opijumu koju samo telo proizvodi može primetno olakšati bol u zglobovima, menstrualne probleme i glavobolju. Studije su pokazale da se sveukupni bol u telu nakon seksa smanjuje za 70 odsto – zaključuje dr Vimer.

Telegraf.rs
Foto: Thinkstock

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter