Izvor: telegraf
22.10.2022 u 14:45
0

NOVE STUDIJE POKAZUJU: FOLNA KISELINA može da pomogne u smanjenju rizika od pokušaja SAMOUBISTVA

Studija velikih razmera, koja je analizirala podatke 867.000 odraslih Amerikanaca tokom dve godine, pokazala je korisnu povezanost između uzimanja folne kiseline na recept — vitamina B koji pomaže telu da napravi zdrave nove ćelije — i 44 osto niže stope pokušaja samoubistva i namernog samopovređivanja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Istraživanje je takođe otkrilo da je svaki dodatni mesec lečenja folnom kiselinom povezan sa smanjenjem stope suicidalnih incidenata za čak pet odsto. Sudeći prema nedavnoj studiji objavljenoj u JAMA Psichiatry, stručnjaci kažu da je ovo novo saznaje potencijalno „veliki napredak“ u prevenciji samoubistava.

To je značajno, s obzirom da je samoubistvo vodeći uzrok smrti u SAD, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Procenjuje se da je 2020. godine oko 12,2 miliona odraslih Amerikanaca ozbiljno razmišljalo o samoubistvu, 3,2 miliona planiralo pokušaj samoubistva, a čak 1,2 miliona pokušalo samoubistvo.

Dr Tatjana Falkone, psihijatar sa Klivlendske klinike koja nije bila uključena u studiju, kaže za Yahoo Life da su rezultati „zaista zanimljivi“. Ona ističe da su istraživači isključili moguće faktore koji bi mogli „potencijalno da zbune rezultate“ i da su ipak otkrili da je folna kiselina napravila razliku.

Istraživači su takođe uporedili dve grupe, od kojih je jedna uzimala folnu kiselinu na recept, a druga cijanokobalamin (vitamin B12) kao kontrolnu grupu, nakon čega su otkrili da je grupa sa folnom kiselinom imala manje pokušaja samoubistva.

Sanam Hafez, neuropsiholog i direktor Comprehend the Mind, koji nije bio uključen u studiju, kaže da su rezultati „impresivni“. Međutim, ona se slaže sa Falkoneom da je potrebno daleko više istraživanja. Hafez smatra da je važno istaći da je folna kiselina korišćena u svrhu ove studije bila ona koja je izdata na recept, a ne folna kiselina u slobodnoj prodaji.

– Ali ako dalje studije potvrde folnu kiselinu — koja je jeftina i široko dostupna — kao sredstvo za prevenciju samoubistva, „to će biti značajno za pacijente koji imaju nizak nivo folata povezan sa depresijom ili samoubilačkim mislima – ističe Falkone sa čime se Hafez se slaže i dodaje: – To ne bi bio samo veliki napredak u lečenju depresije, već i depresije otporne na lekove.

Kako folna kiselina pomaže?

Neke studije sugerišu da postoji veza između niskog nivoa folata – prirodnog oblika vitamina B – i depresije. To može biti zato što folna kiselina igra ulogu u formiranju serotonina, neurotransmitera koji pomaže u regulisanju raspoloženja. Lekovi kao što su selektivni inhibitori sa serotoninom pomažu u lečenju depresije i drugih poremećaja raspoloženja povećanjem nivoa serotonina u mozgu.

Ali, kako kaže Falkone, neki procenat pacijenata sa depresijom ima abnormalnosti u metabolizmu folne kiseline, što utiče na njihov odgovor na antidepresive.

– Prijavljeno je da je lečenje folinskom kiselinom korisno kod pacijenata sa depresijom otpornom na lečenje koji imaju snižene nivoe folata u cerebrospinalnoj tečnosti – objašnjava i dodaje da je ključno ne čekati na lečenje depresije: – Što duže traju simptomi depresije i samoubilačke misli, veća je verovatnoća da će stanje pacijenta nastaviti da se pogoršava. Zato je važno da sarađujete sa svojim lekarom kako biste pronašli odgovarajući kombinacija tretmana koja je prava za pacijenta.

Ukoliko razmišljate o samoubistvu ili znate nekoga u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, otvorena je prva nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva. Na telefonski broj 011/7777-000 mogu se javiti oni koji pomišljaju na samoubistvo ili njihova porodica, a sa njima će razgovarati stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja – psihijatri, psiholozi, socijalni radnici.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter