Izvor: kurir.rs
29.09.2020 u 14:08
0

TUGA: Od bolesti srca u SRBIJI godišnje umre 52.000 ljudi! Ovo nam je jedini spas

Predsednik Udruženja za srčanu slabost Srbije Petar Seferović navodi da su bolesti srca hronične dugotrajne bolesti i da one nastaju usled dugotrajnog zanemarivanja mera koje, kako kaže, čovek treba da radi da bi živeo što duže i bolje.

One se pre svega odnose na kontrolu krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, izbegavanju pušenja, fizičkoj aktivnosti, napominje Seferović i ističe da su statistike za Srbiju izuzetno loše.

Stoga je za poboljšanje porazne statistike i uspešno lečenje srčane slabosti od velike važnosti neprestano podizanje svesti javnosti o tom zdravstvenom problemu, navodi Seferović.

Ističe da su rana dijagnostika i dostupnost savremene terapije svima, uz praktikovanje zdravih životnih navika ključne za zdravlje.

„Zanemarivanje osnovnih preventivnih mera je razlog svega toga. Ne smemo da izgubimo iz vida da je zdravlje najveće blago i da sve ono što mi želimo da uradimo možemo da uradimo ako smo zdravi“, rekao je Seferović.

SAZNAJTE I OVO…

VUČIĆ U BEOGRADU NA VODI: Ponosan sam na naše najveće gradilište

ZORAN MIHAJLOVIĆ NA HAPPY TV Pokreće me ljubav…

VUČIĆ: Mandatar u narednih nekoliko dana

BUDITE ODGOVORNI: Bore se sa više od 170 SIMPTOMA posle oporavka! POSTKOVID SINDROM

Istakao je da se mora dodatno raditi na edukaciji naših lekara, ali i da je srpska medicina jaka i bazirana na savremenim klauzulama i preporukama.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ukazao je na značaj zdravih navika i primenu preventivnih mera i pozvao sugrađane da se više bave fizičkom aktivnošću i da odvoje vreme za zdravlje.

„Preventivne mere su značajne, jer postoji deo na koji možemo da utičemo… Verujem da će Beograđani obratiti veću pažnju na svoje zdravlje“, poručio je Radojičić.

Ovogodišnji Dan srca obeležava se pod sloganom „Svim srcem za zdravo srce“ i ima za cilj da informiše javnost o važnosti kardiovaskularnih bolesti, kao vodećim uzrocima smrti.

Snežana Plavšić iz Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ iznela je podatak da su prognoze da će do 2030. godine broj pacijenata koji izgube borbu sa kardiovaskularnim bolestima, biti povećan na 23 miliona na godišnjem nivou, od trenutnih 17,9 miliona.

Napominje da u Srbiji od kardiovaskularnih bolesti godišnje umre 52.330 ljudi, što, kako kaže, čini učešće od 51,6 odsto u ukupnom mortalitetu Srbije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter