Izvor: Happytv.rs/Telegraf.rs
24.10.2023 u 10:03
0

ŠTA ZNAČI KADA ZUBI POŽUTE ILI POSIVE? Stomatolog otkriva kada moraju da se vade – kriva je i određena hrana

Identifikovanje uzroka zašto se promenila boja vaših zuba moglo bi da ukaže i na to koje probleme možda imate sa zdravljem

Bilo bi idealno kada bi zubi mogli da budu beli ceo život. Ali u stvarnosti, postoji niz stvari koje mogu da dovedu do promene boje vaših zuba, a žuta je njihova najpoznatija nijansa.

Identifikovanje uzroka zašto se promenila boja vaših zuba moglo bi da vam pomogne da poboljšate nijansu vašeg osmeha, ali ono što je daleko važnije, ova promena takođe može da ukazuje i na moguće zdravstvene probleme.

Kako da izbelimo zube kod kuće? 7 NAČINA
Printscreen/pixabay

 

1. Žuta

Zubi prirodno postaju žuti sa godinama, jer se bela gleđ na površini zuba vremenom istroši, otkrivajući žuto jezgro ispod. Ali žutilo zuba je takođe rezultat i onoga što jedemo i pažnje koju pridajemo oralnoj nezi.

– Žuta je najčešća boja „obojenih“ zuba. Žute mrlje često znače da konzumirate velike količine hrane i pića tamne boje, kao što su kafa, čaj, soja sos i kari. To takođe može da bude pokazatelj da ne obraćate dovoljno pažnje na svoju rutinu oralne zdravstvene nege i da morate da se uverite da čistite koncem, četkate i idete na redovne stomatološke preglede – ističe za „The Sun stomatolog Khaled Kasem. On naglašava da je standardno pravilo za pranje zuba dva puta dnevno po dva minuta.

2. Ljubičasta

Ako su vam zubi ljubičasti, to je obično samo zato što ste pili crno vino.

– Ne samo da ljubičaste mrlje na zubima mogu da ukazuju na piće pred laku noć, već mogu da znače i da konzumirate previše voća tamne boje, kao što su nar ili bobičasto voće. Međutim, važno je da ne odbacite pojavu ljubičastih mrlja u potpunosti, jer ova boja zuba takođe može da bude znak i unutrašnjeg krvarenja uzrokovanog traumom u zubu. Ako niste sigurni odakle su mrlje, najbolje je da se obratite svom stomatologu – ističe zubar i nabraja da „zubna trauma“ može da uključuje i padove, saobraćajne nesreće ili povrede vezane za sport.

3. Siva

Kada zubi postanu sivi, to može da bude zato što došlo do prekida dotoka krvi u zub. Ovo može da se dogodi i traje tokom dužeg vremenskog perioda.

– Ako ste razvili sive mrlje ili fleke na zubima, onda morate da posetite svog lokalnog zubara radi detaljnog pregleda. Sive mrlje često mogu da budu pokazatelj oštećenja nerava uzrokovanih traumom zuba. Samo stomatolog može pravilno da reši taj problem i da napravi plan za vraćanje izgleda zuba – ističe dr Khaled i dodaje da i materijali koji se koriste za popunjavanje karijesa takođe mogu da postanu sivi, kao i da starenje takođe može da utiče na „sivoću“ zuba.

4. Crna

Trebalo bi ispitati svaku indikaciju crne boje na zubima jer ona ukazuje na visok nivo njihovog propadanja.

– Ova promena boje, nažalost, znači da su vaši zubi u poodmakloj fazi propadanja. Ako ovo ignorišete, to bi moglo da dovede do ozbiljnijeg zdravstvenog stanja zuba, što na kraju dovodi i do njihovog gubitka – upozorava stomatolog.

Ostali znaci karijesa uključuju zubobolju, osetljivost i infekciju desni.

Kada se karijes uoči rano, redovnim odlaskom kod zubara, obično situacija može da se preokrene popravkom i plombom, ali ako je karijes ozbiljan, možda će vam trebati lečenje kanala korena ili uklanjanje zuba.

NOVA SKINCARE RUTINA ZA HLADNIJE DANE: Osam ključnih saveta!

Kako izbeći mrlje na zubima

Dobra oralna nega može da smanji verovatnoću pojavlje bilo kakvih fleka na zubima. Takođe, kako savetuje dr Khaled, možete i da ograničite potrošnju hrane i pića koja mrlja zube.

I, naravno, stomatolog upozorava da prestanete da pušite, jer to ubrzava proces felkanja zuba, među uzrocima desetina drugih zdravstvenih stanja koje izaziva.

A ako zaista želite da vratite savršen osmeh dr Khaled preporučuje izbeljivanje, ali profesionalno, jer kako ističe, „iako postoji nekoliko tehnika izbeljivanja zuba, nisu sve bezbedne ili pouzdane“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter