Izvor: Happy BSC Portal/
12.12.2023 u 09:00
0

NIKADA NE ZAUSTAVLJAJTE KIJANJE: Možete prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme

Sprečavanje prirodnog procesa kijanja može imati ozbiljne posledice po vaše zdravlje.

Kijanje je prirodni refleks koji organizam koristi kako bi se oslobodio iritacija iz nosa ili disajnih puteva. Međutim, često se dešava da se u određenim situacijama osećamo neprijatno ili smatramo da nije pravi trenutak za kijanje, pa pokušavamo da ga zaustavimo.

Važno je napomenuti da pritisci koji se javljaju tokom kijanja mogu imati ozbiljne posledice, posebno ako se taj prirodni proces sputava. Kroz nozdrve, vazduh može brzinom i do 160 kilometara na sat, a sputavanjem kijanja taj pritisak može se preusmeriti na druge delove tela.

Pixabay

Jedan od najčešćih problema koji može nastati jeste prenos pritiska u uši, što može rezultirati oštećenjem bubne opne. Gubitak sluha, vrtoglavica i pojava pucanja krvnih sudova u očima samo su neki od mogućih problema koji mogu nastati usled zaustavljanja kijanja.

Dodatno, sputavanje kijanja može biti opasno za vrat, posebno ako osoba ima ranije operisane sinuse ili je nedavno prošla kroz hiruršku intervenciju na nekom delu tela. U najtežim slučajevima, može doći do pucanja kapilara u mozgu i izazivanja moždanog udara.

ODLIČNE NAMIRNICE ZA DORUČAK: Ubrzavaju metabolizam i sprečavaju nadutost

Umesto da zaustavljate kijanje, stručnjaci preporučuju korišćenje maramice ili dlana kako biste prekrili nos i usta tokom ovog prirodnog procesa. Ukoliko je neophodno zaustaviti kijanje, preporučuje se pritisak na nosnu kost palcem i kažiprstom, uz istovremeno zagolicanje nepca jezikom.

Ove mere nisu samo preventive za očuvanje zdravlja, već i odgovorno ponašanje prema drugima, s obzirom na trenutnu globalnu situaciju i potrebu održavanja higijenskih mera.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter