Izvor: BSV HAPPY/KURIR
19.12.2023 u 16:14
0

LEKARI UPOZORAVAJU: Uzdržavanje od kijanja je opasno, evo zašto

Svako uzdržavanje od kijanja može da uzrokuje ozbiljnu povredu grla, navodi se u lekarskim nalazima bolnice Najnsvil u škotskom gradu Dandi koji su publikovani u naučnom žurnalu BMJ.

Lekari savetuju da se ljudi ne uzdržavaju od kijanja jer je muškarac star 30 godina, pokušavajući da se uzdrži od kijanja, od silnog napora probušio sopstvenu traheju – cilindrični organ od hrskavice koji omogućava transport udahnutog vazduha od larinksa do bronhija.

ŽENE SU POTVRDILE: Ovo je najjači bol na svetu, gori i od porođaja

Naglašava se da takva oštećenja, nastala sprečavanjem kijanja, mogu da budu opasna po život jer mogu da dovedu do gušenja, a u retkim slučajevima i do pucanja moždanih kapilara i krvarenja.

Navodi se da takve povrede nisu česte, ali da se mogu destiti, pogotovo kada se kijanje zadržava u nekoliko uzastopnih navrata.

Lekari bolnice Najnsvil savetuju da se kija nesmetano i bez uzdržavanja jer je to prirodan način da telo izbaci iritante iz nazalnih kanala.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter