Izvor: Kurir
21.02.2024 u 19:55
0

SEDAM NAJČEŠĆIH UZROKA VRTOGLAVICE: Evo kada bi trebalo da se javite lekaru!

Vrtoglavica je složena pojava koja izaziva zabrinutost kod pacijenata. Javlja se često i predstavlja drugu najčešće pijavljivanu tegobu na lekarskom pregledu. Može se javiti kao osećaj nestabilčnosti, zamagljenog vida ili gubitka ravnoteže dok hodate.

Većina ljudi s vremena na vreme oseti vrtoglavicu. Ona je retko znak ozbiljnijeg problema, a ovo su neki od najčešćih uzroka.

Nagli pad krvnog pritiska

Ovo je privremena vrtoglavica koja se javlja kao rezultat naglog pada krvnog pritiska i može se javiti ako nglo sednete ili ustanete. Kod ovih pacijenata obično postoji istorija niskog krvnog pritiska (prosek je 120 sistolnih / 80 dijastolnih mm Hg). Proverite svoj krvni pritisak dok ležite i uporedite ga sa rezultatima dok sedite ili stojite. Ako je sistolna ili dijastolna razlika veća od 20 mm, to može biti potencijalni uzrok vaše vrtoglavice.

Problemi sa cirkulacijom

faktori koji utiču na protok krvi kroz telo ili opšte zdravlje kardiovaskularnog sistema mogu izazvati vrtoglavicu. Uobičajeni uzroci uključuju anemiju (smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca), hormonske promene (kao kod menstrualnog ciklusa i menopauze), aterosklerozu, krvne ugruške i dehidraciju.

Nedavni dokazi ističu bolesti srca kao jedan od vodećih uzroka simptoma vrtoglavice. Ukoliok nalazi krvi nisu uredni, možda će vam lekar vam može preporučili EKG pregled srca.

Stres, anksioznost i depresija

Depresija i anksioznost se često pogrešno smatraju čisto psihološkim problemima, dok u stvari imaju stvarne fizičke efekte na funkcionisanje organiyma. Iznenadni napadi, kao na primer napad panike, prekomerna izloženost stresu ili produžena, nekontrolisana anksioznost i depresija, mogu dovesti do nepravilne aktivnosti nervnog sistema koja može izazvati vrtoglavicu.

Problemi sa vratnim delom kičme

Problemi sa vratnim delom kičme, uključujući uganuće, istegnuće, akutne povrede i degenerativne bolesti diska mogu dovesti do poremećaja u zglobovima, mišićima i nervima. Ovo može poslati abnormalne neuronske poruke centrima za ravnotežu vašeg mozga o pozicioniranju, što onda može izazvati vrtoglavicu. Ovo stanje se efikasno leči ortopedskom fizioterapijom.

Migrene

Migrene su jake glavobolje i osetljivost na svetlost i zvuk za koje se smatra da su povezane sa neuobičajenom aktivnošću nerava i krvotoka u glavi i mozgu. Većina oboljelih od migrene navodi da imaju vrtoglavicu koja se javlja zajedno sa napadima.

Kada su migrene dosledno povezane sa vrtoglavicom, ovo se može preciznije dijagnostikovati kao vestibularna migrena ili vrtoglavica povezana sa migrenom.

Hipoglikemija

Hipoglikemija predstavlja pad nivoa šećera u krvi i može dovesti do vrtoglavice. Može se javiti kod dijabetičara koji se ne pridržavaju u dovoljnoj meri terapije i načina ishrane. Javlja se takođe usled prekomernog konzumiranja alkohola, ili zbog prekomernog vežbanja u kombinaciji sa lošom hidratacijom i načinom ishrane.

Ozbiljni uzroci mogu uključivati otkazivanje bubrega, što dovodi do gubitka kiseonika u mozgu ili bolesti ili infekcije jetre.

Poremećaji disanja

Pojedinci koji imaju različite oblike respiratornih bolesti ili su u respiratornoj insuficijenciji mogu patiti od vrtoglavice zbog nedostatka odgovarajuće distribucije kiseonika u celom telu. Međutim, u nekim slučajevima to jednostavno može biti povezano sa hiperventilacijom koja je zauzvrat obično povezana sa određenim psihološkim poremećajima.

STRUČNJACI RAZBILI MIT STAR 30 GODINA! Crveno vino ipak nije dobro za zdravlje srca!

Testovi krvi, testovi zasićenja kiseonikom kao i testovi funkcije pluća se obično koriste za dijagnosticiranje vrtoglavice u vezi sa poremećajem disanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter