Izvor: Stil.kurir
09.12.2021 u 12:17
0

OVO VOĆE ČUVA SRCE I BRANI OD VIRUSA: Bogato je vitaminima C i A, kalijumom i folnom kiselinom

Tokom hladnih dana, a posebno zbog aktuelnog virusa organizmu je potrebno što više vitamina C.

Za mnoge je prva asocijacija na vitamin C citrusno voće jer ga najviše sadrži. Neka istraživanja o navikama u ishrani pokazala su da više od 50 odsto osoba preferira mandarine jer su male, lako se ljušte i ne puštaju sok, a slađe su od pomoranži i limuna.

Osim što su prave vitaminske bombe, pa je zdravo za imunitet da bar jednu pojedete dnevno za užinu, upoznajte se i s drugim korisnim svojstvima ove voćke.

Vitamin C igra važnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u telu. Kolagen i elastin su belančevine koje jačaju kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva. Ovaj vitamin je snažan antioksidans i pomaže organizmu da se pročisti i sačuva zdrave ćelije. Sto grama mandarina sadrži samo 34 kalorije i 30 miligrama vitamina C.

Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom, a od minerala sadrže kalijum, koji snižava krvni pritisak i čuva srce.

Vlaknasto belo tkivo koje se nalazi između kriški mandarine naziva se lamela. To je membrana bogata topljivim vlaknima, koja pomažu u snižavanju lošeg holesterola u krvi.

Uz sve te dobrobiti, jedna mandarina sadrži samo 64 kalorije i 0,4 grama masnoća, što je čini odličnom namirnicom ako ste na dijeti.

Eterično ulje mandarine

U očuvanju zdravlja pomaže i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od raznih bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u disajnom sistemu, a ima opuštajući uticaj na nervni sistem, pa se preporučuje korišćenje u situacijama kada ste nervozni ili pod stresom. Upravo se eterična ulja dobijena iz kore mandarine primenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanje nesanice i za oštećenu kožu.

Maske za suvu i masnu kožu

Ako imate izrazito suvu kožu, sok mandarine pomešajte sa žumancetom, kašikom meda i maslinovim uljem. Nanesite na lice, vrat i dekolte. Držite pola sata, pa isperite mlakom vodom. Ako vam je koža masna, izmešajte mandarinu sa tri kaščice kreme, kašičicom jogurta i nekoliko kapi limunovog soka. Ovu masku držite na licu 20 minuta, pa isperite mlakom vodom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter