Izvor: Novosti.rs
19.10.2023 u 20:54
0

REDOVNO KRETANJE NAJBOLJA TERAPIJA PROTIV BOLOVA: Ako patite od reume ili bolova u mišićima, obujte patike i fizički se aktivirajte

Kada zbog stalnih bolova u leđima i drugim delovima tela potražite pomoć izabranog lekara, nemojte da se začudite ako vam za terapiju propiše da pojačate fizičku aktivnost.

Jer, vežbe i redovno kretanje omogućavaju brojne prednosti za zdravlje, a među njima je i ta da na telo deluju poput tablete protiv bolova. Zato, ako patite od reume, okoštavanja ili bolova u mišićima nemojte da čekate da zahladi, jer će vam se stanje samo pogoršati, već obujte patike i fizički se aktivirajte.

Doktor Nikola Roganović, reumatolog, kaže da je pokret glavni mehanizam preko kojeg zglobovi dobijaju „podmazivanje“:

– Sinovijalna membrana zgloba koja se nalazi sa unutrašnje strane zglobne kapsule proizvodi sinovijalnu tečnost, a sinovijalna tečnost omogućava ishranu hrskavice, putem procesa difuzije i vlaženje tj. „podmazivanje“ zgloba. Sinovijalna tečnost praktično deluje kao ulje u motoru u kolima. Da bi zglobovi ostali „podmazani“, oni moraju da se pokreću.

BOLI VAS KIČMA? Ovo su stvari koje radite pogrešno, a niste ni svesni

Naš sagovornik objašnjava da pokret u zglobu aktivira i gene odgovorne za regeneraciju hrskavice, a dolazi i do aktivacije biološkog procesa autofagije kojom se uklanjaju oštećene ćelije i omogućava „čišćenje“ zgloba.

Aktivnost zglobova je važna i kod postojanja bolova u njima.

– Najbolje vežbe su one kod kojih nema preteranog opterećenja zglobova i koje često ponavljamo – kaže dr Roganović. – Adekvatnim vežbanjem se smanjuje bol i ukočenost u zglobovima, a naravno, važno je da se tokom vežbanja ne ide preko granice bola.

Činjenica je da neka stanja vezana za zglob zahtevaju mirovanje, ali ona su znatno ređa.

– Te situacije su vezane za neka akutna pogoršanja zglobnih tegoba koje su posledica različitih upalnih procesa, kao što su upala zgloba, tetive, burze i praćena su obično jakim bolom, otokom i lokalnim povećanjem temperature – priča naš sagovornik. – Naravno, potrebno je što pre sanirati ova stanja da bi se zglob što brže vratio u funkciju, jer dugotrajna neaktivnost zgloba dovodi do slabljenja okolne muskulature i ubrzanog propadanja hrskavice.

Reumatolog Roganović kaže da već i šetnja od tridesetak minuta značajno smanjuje faktore rizika za brojne zdravstvene probleme uključujući i one vezane za zglobove.

– Kretanje i vežbanje čini naše mekotkivne strukture, odnosno mišiće, tetive, ligamente oko zgloba jačim što omogućava stabilizaciju zgloba i štiti ga od oštećenja – kaže Roganović. – Pored šetanja se posebno preporučuje vožnja bicikla, plivanje, joga, pilates.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter