Izvor: Najzena
16.09.2023 u 22:40
0

ZDRAVLJE DOLAZI IZ DEBELOG CREVA: Ovi simptomi mogu da ukažu na tešku bolest

Zdravlje creva povezuje se sa zdravljem celog organizma.

Mnogi simptomi poput nerodovnog pražnjenja, krvi u stolici, nadimanja, bolova u trbuhu i mučnine mogu vas ozbiljno zabrinuti izazvati anksioznost. Iako su ovi simptomi povezani i sa najtežim bolestima, kao što je tumor debelog creva, vrlo je važno naglasiti da postoje i druga stanja, koje prate slični ili isti simptomi.

Nervozna creva ili iritabilni kolon

Sindrom iritabilnog kolona je najčešće hronično stanje koje karakterišu bol u stomaku i poremećen ritam pražnjenja stolice, a dobro je znati da je to najčešće oboljenje sistema organa za varenje.

OVA BAKTERIJA JE UBILA TROJE LJUDI U AMERICI! Evo šta bi sve trebalo da znamo o njoj!

Postoje brojne teorije o uzrocima nastanka ovog stanja, ali nijedna teorija nije kompletna.

Jedna sugerirše da sindrom nastaje zbog pojačanih, abnormalnih kontrakcija debelog i tankog creva.  Jake kontrakcije creva uzrok su grčeva u stomaku, ali poremećaj motiliteta creva ne objašnjava kliničku sliku kod svih pacijenata i nejasno je da li je ona samo jedan od simptoma bolesti ili njen glavni uzrok.

Čini se da osobe koje imaju sindrom iritabilnog kolona često pate od pojačane psihičke napetosti i stresa. Poznato je da napetost i stres mogu izazvati probavne tegobe, ali teško je reći da su oni njen uzrok. Uprkos svemu, psihijatri su upoznati sa ovim stanjem, pa se za lečenje savetuje i minimalna doza antidepresiva, jer se pretpostavlja da se uzrok krije u nedovoljnoj količini seratonina.

ALEGRGIJA NA AMBROZIJU: Kako da je prepoznate i čime biste mogi da se zaštite -Počela je sezona alergije na ambroziju

Intolerancija na određenu hranu takođe prati „nervozna creva“, što može da znači da su alergije uzrok. Određene vrste hrane zaista pogoršavaju simptome sindroma iritabilnog kolona, navodi WebMd. To su mlečni proizvodi (laktoza), mahunarke, čijom se razgradnjom  stvaraju velike količine gasova.

Kod sumnje na intoleranciju, najbolji pristup je takozvana „eliminaciona dijeta“, kojom isključujemo iz ishrane određene grupe namirnica.

Dobro je znati da se ovo stanje javlja i  kod mlađih osoba, a dva puta se češće dijagnostikuje kod žena.

Na koje simptome da obratimo pažnju?

Simptomi su mnogobrojni i kao što smo naveli mnogi od njih upućuju na ozbiljnija stanja i bolesti. Tako se mogu javiti:

Bol u trbuhu ( grčeviti bolovi, „šetajućeg“ karaktera , promenjljivog intenziteta)

Naizmenična smena proliva i zatvora

Učestale, meke, tanke, sluzave, oskudne stolice

Zatvor od nekoliko dana ili nedelja

Osećaj nedovoljnog pražnjenja creva

Nadimanje

Pojačani gasovi

Rani osećaj sitosti

Mučnina i gorušica

Imam sve simptome, da li mogu da se opustim?

Jedina osoba koja može da vam da dijagnozu je gastroenterolog. Stvar koja je od presudnog značaja, svakako je krvna slika i status gvožđa u krvi. Na osnovu razgovora sa pacijentom, lekar će predložiti dalje pretrage, na osnovu kojih će moći definitivno da utvrdi da li je simptom nervoznog creva u pitanju.

Kako se leči ova bolest?

Terapija uključuje posebnu dijetu i probiotike. U zavisnosti od psihičkog stanja i nivoa stresa kod obolele osobe, mogu se uključiti aksiolitici, antidepresivi, a često i psihoterapija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter