DONACIJA ŠANSA ZA RODITELJSTVO: Pitanje donacije polnih ćelija i embriona izazvalo mnogo nedoumica!

 

   Udruženje Šansa za roditeljstvo saopštilo je danas da je pitanje donacije polnih ćelija i embriona izazvalo mnogo nedoumica, te pita kada će ta procedura zapravo biti dostupna u Srbiji. 

Udruženje navodi da novi pravilnici koji prate Zakon o lečenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom regulišu donaciju polnih ćelija i embriona, da je otvorena je i Banka reproduktivnog materijala, a da je sve to donelo mnoštvo nejanoća i pitanja. 

Kažu da je formiranje Banke reproduktivnih ćelija i embriona samo jedan od koraka koji vodi do izvođenja ove procedure i činilo se kao da je donacija konačno izvodljiva kod nas. 

Međutim, dodaje, javilo se mnoštvo nedoumica i pitanja, poput kada će procedura biti moguća, koja će biti njena cena i možda i najvažnije pitanje, na koji način ćemo skrenuti pažnju na ovu, goruću temu i motivisati mlade ljude da doniraju svoj reproduktivni materijal. 

- Da li su pacijenti kojima je neophodna donacija jajnih ćelija i spermatozoida bliže ovom procesu stupanjem na snagu novih pravilnika i činjenicom da postoji Banka u kojoj trenutno nema materijala? Smatramo da su parovima i pojedincima neophodni odgovori na ova pitanja - kažu u Udruženju. 

Navodi da su, bez obizra što se i o vantelesnoj oplodnji mnogo i sve više govori, male sredine su stigmatizovane po tom pitanju, a donacija sa sobom donela je mnoštvo predrasuda. 

Često se napominje da nema donatora, pa je neophodno da se aktivnom kampanjom javnost uputi u samu proceduru, razbiju predrasude i tabui i probudi altruizam kod ljudi. 

- U suprotnom će Zakon ostati slovo na papiru, a parovi prinuđeni da pomoć traže u inostranstvu - kažu u Udruženju.

Naglašavaju da donacija ćelija iziskuje mnoštvo analiza, kao i retestiranje nakon šest meseci radi sigurnosti što ukazuje da, sve i da se neko već javio da bude donator, njegov materijal će moći da se iskoristi tek nakon šestomesečne kontrole. 

Zakon je osim Banke, predvideo i državni registar kojim bi se evidentirala svaka donirana ćelija, proces vantelesne oplodnje, kao i sama donacija, navode u Udruženju i dodaju da je donacija kompleksna procedura koja mora biti strogo kontrolisana i da svaki podatak mora biti evidentiran u Državnom registru.

Takođe, kažu, nije poznato i ko može ići na donaciju i koliko će tu proceduru platiti. 

- Iako je spomenuto da žene mogu samostalno ići na donaciju spermatozoida (bez partnera), kao i parovi kojima je neophodna jajna ćelija ili spermatozoid, od izuzetne je važnosti da bude jasno definisano ko i kada može primiti donirane ćelije, kolika je starosna granica za početak procedure, kao i koje dijagnoze iziskuju iste -navode u Udruženju. 

 

 

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/prnt/@UdruzenjeSansa

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Provodadžija
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Novajlije reality
13:55  Vesti
14:10  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Čađava mehana
21:00  Provodadžija
22:00  Sudbine
23:00  Novajlije reality