parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

ČETIRI HILJADE MATURANATA OSTAJE BEZ OSNOVNOG OBRAZOVANJE: Svaki sledeći ispit polagalo sve manje dece!

 

Oko 3.900 osmaka u Srbiji u avgustu će morati ponovo da polaže malu maturu jer se prošle nedelje nisu pojavili na završnom testu, saopštili su iz Ministarstva prosvete i nauke.

Kako prenosi Informer, prema podacima iz školskih uparava, od ukupno 72.200 osmaka završnom ispitu iz srpskog jezika prisustvovalo je 69.726. Međutim, sledećeg dana na ispitu iz matematike pojavilo se njih 68.360, dok je kombinovani test polagalo 68.347 učenika.

U ovu grupu ne spadaju deca sa posebnim potrebama, jer oni malu maturu polažu po drugačijim pravilima.

Kako nadležni poručuju, svi oni koji se nisu pojavili na polaganju završnog ispita moraće da dostave opravdanje zašto su izbegli neki predmet ili čitavu malu maturu. U suprotnom, neće moći da završe osnovnu školu.

– Ne mogu đaci sa ulice da dođu u avgustu i polažu neki od tri testa. Svaka škola mora da dostavi potvrdu, lekarsku ili neku drugu potvrdu, koja će objasniti razlog zašto je njihov učenik nije polagao ispit - rekao je Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

On je naglasio da nije naivna stvar, jer se bez papira o završenoj maloj maturi ne može imati ni dokument o završenom osnovnom obrazovanju.

Druga šansa đacima se ukazuje krajem avgusta.

– Nakon toga biće raspoređeni u one škole u kojima ima preostalih mesta – ističu u ministarstvu.

Telegraf
Foto:Tanjug Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost