Izvor:
27.07.2017 u 21:30
0

LEKARI ZABRINUTI: Lečićemo se jeftinim kopijama lekova!

Srbija bi trebalo da štedi na lekovima, mišljenje je Svetske banke, koja je predložila da medikamente nabavljamo centralizovano i to po generičkom, nezaštićenom nazivu, kako se obeležavaju jeftinije “kopije” originala, čime bi nam godišnje ostajalo 50 miliona evra u kasi!

To je zabrinulo udruženja pacijenata i pojedine lekare koji smatraju da bi se time znatno suzila mogućnost izbora terapije. Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, sastao se juče s predstavnicima Svetske banke posle čega je naveo da će odluka o novom modelu nabavke lekova u Srbiji biti doneta nakon temeljne analize, a ne na osnovu mišljenja.

– Odluka će biti doneta na osnovu duboke analize našeg trzišta, onoga što mi imamo i što nama treba, i na osnovu toga kakve bi sve uštede bile, šta dobijamo, šta gubimo – rekao je Lončar.

Kada je reč o skupoj inovativnoj terpiji, Srbija je obezbedila 996,5 miliona dinara za 24 leka iz te grupe, od kojih se dva izdaju u apotekama.

U pitanju je preparat za lečenje usporenog rasta dece i lek za lečenje plućne hipertenzije kod dece. Preostali lekovi primenjuju se u bolničkim uslovima, za najteže dijagnoze, kao što su karcinomi jajnika, prostate, jetre, melanom ili rak kože, bolesti krvi… Pacijentima je bez posebne odluke komisije dostupno 12 inovativnih lekova, među kojima su svi novi medikamenti za decu i za program transplantacije. Svaka zdravstvena ustanova, može da ih nabavi u količinama koje su potrebne. Za presotalih 12, međutim, potrebno je odobrenje posebne komisije. Komisije za odobravanje njihove primene za lečenje karcinoma prostate, jajnika i jetre, melanoma, kao za odobravanje primene hematoloških lekova, oformljene su sredinom januara – navode za “Alo!” u RFZO i dodaju da one odobravaju upotrebu inovativnih lekova na osnovu prethodno dostavljenog predloga zdravstvene ustanove da se lek uvede u terapiju.

Kako oni navode, broj pacijenata koji se leče inovativnim lekovima se stalno povećava, a zaključno sa 19.07.2017. godine, komisija je odobrila terpiju za ukupno 289 osiguranika.

Izvor/alo.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter