Izvor:
07.08.2017 u 22:18
0

Poljoprivrednici Srbije grcaju u kreditima: „DRŽAVA DA POVEĆA SUBVENCIJE PO HEKTARU!“

Poljoprivrednici Srbije zbog suše ove godine imaju smanjene prihode.

To je postalo veliki problem za one koji su podigli kredite kod banki. Zbog smanjenih prihoda i povećanih kamata, oni imaju poteškoće da kredit i otplate.

U emisiji "Posle ručka" gost je bio Miroslav Grubanov, poljoprivrednik koji je došao u sličnu situaciju.

On tvrdi da rešenje ipak postoji, i da odgovornost leži na državi.

-Najvažniji predlog je da se povećaju subvencije po hektaru na 20 000. Treba drugačije rasporediti novac u okviru samog Ministarstva poljoprivrede. Ministarstvo se dogovara sa Vladom kako će rasporediti novac. U zadnje dve godine se promenila politika – novac se daje na mehanizaciju, a subvencije su smanjene. Ratarstvo je u ovom trenutku u najgorem položaju. Novac koji vi uložite po hektaru je čak 500 evra!

On smatra da je problem u previše liberalnim zakonima koji ostavljaju bankama široke ruke.

-Mi smo bili socijalisti, a sad smo najtvrđi liberali. Za vreme kneza Miloša postojao je zakon da se kuća i okućnica ne može staviti pod hipoteku. Sve vlasti od 2000-te pa na ovamo su pričali o nekim evropskim normama i izmišljali zakone. Da su prepisali zakone o poljoprivrede iz Nemačke, Švajcarske, poljoprivreda bi danas bila mnogo bolja. -rekao je Grubanov.

Istakao je i da su ove godine najugroženiji mali poljoprivrednici, koji su vlasnici zemljišta do 50 hektara.

Happytv.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter