BEOGRAD ĆE DOČEKATI SVETSKE EKSPERTE: Bezbednosni forum sredinom oktobra, na konferenciji će biti i ...

 

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić.

U Beogradu će polovinom oktobra biti održan Šesti Beogradski bezbednosni forum, na kojem će čitav niz političara i eksperata iz regiona i Evrope pokušati da daju odgovor na ključno pitanje foruma - "Da li će demokratija preživeti krizu svetskog poretka?".

U okviru te teme biće održano više panela na kojima će, od 12. do 14. oktobra, zaista značajna imena političke i diplomatske scene razgovarati o migrantskoj krizi i snazi evropskog zakonodavstva, izazovima integrisanja izbeglica, ljudskim pravima...

Biće reči i o procesu proširenja Evropske unije i zamoru koji taj proces prati, bilateralnim razmiricama, odgovoru demokratije na populizam i radikalizaciju, dok je za završnicu prvog dana rezervisan panel o dijalogu između Beograda i Prištine.

Centralni događaj skupa svakako će biti dijalog o budućnosti albansko-srpskih odnosa i stabilnosti jugoistočne Evrope, a u okviru kojeg će premijeri dve države, Aleksandar Vučić i Edi Rama, odgovarati na pitanja profesora Hariman instituta Univerziteta Kolumbija Miše Glenija.

Za njima će uslediti panel "Deset godina: Srbija, NATO i Partnerstvo za mir", na kojem će govoriti zamenik generalnog sekretara NATO za političke odnose i bezbednosnu politiku Džejms Apaturai i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

O Balkanu kao delu evropskog mozaika diskutovaće šefica Kancelarije UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano, Roza Balfur iz nemačkog Maršalovog fonda.

Nova evropska bezbednosna strategija tema je panela na kojem će govoriti direktorka Odeljenja za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Spoljnopolitickoj službi EU (EEAS) Angelina Ajhorst, Tomas Bager iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, kao i predsednik Ist-vest instituta Kameron Manter.

Na šestom Bezbednosnom forumu učestvovaće i direktorka Instituta za strateški dijalog Saša Havliček, čije znanje je, na primer, koristio u nekim prilikama američki predsednik Barak Obama, zatim Mats Person, bivši specijalni savetnik britanskog premijera Dejvida Kamerona, te počasni generalni direktor Evropske komisije Pjer Mirel.

Jednaki eksperti u svom polju su i moderatori koji će voditi panele, poput podpredsednik nemackog Maršalovog fonda Ivana Vejvode, direktora Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuka Jeremića, Franciska Klofer iz Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF)...

Planirano je da trećeg dana forum zatvore paneli čija će tema biti "Vlasnici i urednici: Uloga slobode govora u modernoj demokratiji", "Može li civilno društvo da zaštiti demokratske vrednosti" i završna obraćanja organizatora foruma Sonje Liht, iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Maje Bobić iz Evropskog pokreta u Srbiji i Sonje Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. 

Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro